Dode vis drijft op de Dijle: “Gevolg van overstromingen”

© Sven Van Haezendonck

Mechelen, Rijmenam -

De gevolgen van de overstromingen tonen zich ook in de Dijle in Mechelen. Door een gebrek aan zuurstof in het water drijft er heel wat dode vis op de rivier. De brandweer probeert daar iets aan te doen door water in de Dijle te pompen.

Sven Van Haezendonck

Aan de aftakking van de Binnendijle en de Afleidingsdijle drijven er heel wat dode vissen. “De provinciegouverneur heeft donderdagavond gevraagd om de rivier op twee plaatsen te beluchten”, zegt Peter Verelst, kapitein van de brandweerzone Rivierenland. Dat gebeurde in eerste instantie zowel op de Dijle in Rijmenam (Bonheiden) als in Mechelen.

Sinds vrijdagochtend is de post Mechelen in de weer om extra zuurstof in het water te krijgen. “In afwachting van plaatsing van vaste beluchtingstoestellen doen we dit gedurende enkele dagen”, vertelt Verelst. Dat is meer dan nodig, zo blijkt. Zondagochtend dreven er net voor de sluis in de richting van de Binnendijle tientallen dode vissen.

Op verschillende plaatsen zette de brandweer pompen in om zuurstof in het water te krijgen. 

Op verschillende plaatsen zette de brandweer pompen in om zuurstof in het water te krijgen. ©  Sven Van Haezendonck

“Op deze plaats is er momenteel geen zuurstof in het water. Door de overstromingen kwam het water ook in akkers terecht, waardoor het zuurstofarm is geworden. Dat water stroomt opnieuw naar de waterlopen”, legt kapitein Verelst uit.

De brandweer heeft zondagnamiddag ook een bootje ingezet om vissen uit de Dijle te halen. Ze kreeg daarbij de hulp van medewerkers van uitvoeringsdiensten van de stad. (svh)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio