Burgerinitiatief zamelt goederen in en gaat een dagje helpen in Fraipont

Het Mechels team van vrijwilligers met in het midden Marijke Lamon. 

Het Mechels team van vrijwilligers met in het midden Marijke Lamon. © Ward Bosmans

Mechelen -

Zaterdagochtend vertrok er vanuit Mechelen een grote bestelwagen vol met hulpgoederen naar Fraipont in Wallonië. In het zog van de bestelwagen volgden een achttal vrijwilligers die een hele dag gingen helpen met het opruimen en schoonmaken van huizen die door de watersnood werden getroffen.

Ward Bosmans, Sven Van Haezendonck

Het was Marijke Lamon die het initiatief nam voor de hulpactie. “Toen ik de beelden zag, wou ik iets doen om te helpen. In het verleden zijn we met een aantal mensen ook gaan helpen in de vluchtelingenkampen in Duinkerken. Ik heb dan een groepje aangemaakt op de sociale media met mensen waarvan ik wist dat ze misschien wilden helpen. Al snel werden er nog een aantal mensen aan toegevoegd en zo zijn we tot dit team gekomen.”

Op facebook werd een oproep gedaan om goederen in te zamelen. Daarnaast zijn ze ook zelf naar handelaars gestapt. Het resultaat was een massa goederen. Van niet bederfbare voedingsproducten tot hygiënisch materiaal en kuisproducten. Waar ze die goederen zouden leveren, werd pas vrijdagavond duidelijk. “We volgen de situatie ter plaatse op de voet. Via een whatsapp-groepje blijven we op de hoogte van waar de nood het hoogst is. Dat bleek dus nu in Fraipont te zijn, een klein dorpje waar redelijk wat oudere mensen getroffen zijn door de overstromingen. Volgens onze bron kregen ze nog bijna geen hulp en is er dringend voedsel en medische hulp nodig”, zegt Marijke.

200 liter soep

Met groenten die ze kregen van Vers en Gezond uit Leest werd er 200 liter soep bereid die zal worden verdeeld in Fraipont. Ook borstels, emmers en ander kuismateriaal gaat mee. Het team wil een hele dag helpen schoonmaken. Eveline en Katleen uit Mechelen sloten zich ook aan bij het team van Marijke. “Toen ik de oproep van Marijke zag, wou ik meteen meedoen. Ik werk in de jeugdzorg bij Emmaus in Mechelen. Mijn werkgever heeft de bestelwagen uitgeleend voor het transport en schonk bovendien nog een heleboel schoonmaakproducten”, vertelt Eveline. “King Belgium, een grote schoonmaakfirma, doneerde borstels en poetsgerief. Verschillende Mechelse buurtsupermarkten schonken voedingsproducten. Met de financiële steun die we kregen hebben we nog bijkomende voeding gekocht. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we kregen.”

Katleen voegde zich ook bij de groep met hulpverleners. Ook zij wist heel wat sponsors te overtuigen om een bijdrage te leveren. “Ik heb enkele supermarkten en een apotheek gebeld en ik mocht meteen langskomen om goederen op te halen. Ik ga ook een hele dag mee poetsen. We zien wel hoe het loopt.” (wabo, svh)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio