Wapenleverancier Antwerps drugsmilieu veroordeeld tot elf jaar gevangenis

Wapenleverancier Antwerps drugsmilieu veroordeeld tot elf jaar gevangenis
Antwerpen / Zwijndrecht -

Een bende Nederlandse wapenhandelaars is deze week veroordeeld, het kopstuk kreeg elf jaar cel. De organisatie leverde onder meer wapens op verschillende plaatsen in België, ook het Antwerpse drugsmilieu behoorde tot de afnemers.

De 35-jarige Hendrik van der H. uit Oosterwolde (Friesland) werd door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot elf jaar gevangenis. Hij wordt gezien als het kopstuk van een bende die zich inliet met wapenhandel. Volgens crimesite.nl werd de man veroordeeld voor het invoeren van handgranaten, TNT en vuurwapens vanuit Kroatië naar Nederland en voor het uitvoeren van explosieven met ontstekers, wapens met munitie en handgranaten naar vier locaties in België.

Zo kwamen leden van de Noord-Nederlandse bende in beeld tijdens observaties in een groot Antwerps onderzoek rond Nordin E.H., Dikke Nordin van den Dam. Een onderzoek dat gestart was na de toevallige ontdekking van een wapenarsenaal in Zwijndrecht. De speurders kwamen al snel uit bij een appartement op het Eilandje waar een van de getrouwen van E.H. de zaken bestierde. Dankzij verborgen afluisterapparatuur en camerabeelden kreeg de politie een goed beeld van wat er zich in dat appartement afspeelde.

Zo werd duidelijk dat de Nederlanders instonden voor het aanleveren van de wapens en explosieven. Meer nog, op de afgeluisterde gesprekken hoorden de speurders hen haarfijn uitleggen hoe semtex gebruikt moet worden en hoe gsm-toestellen als ontstekingsmechanisme konden dienen. Het klonk bijna als een YouTube-tutorial. “Je moet die draad met dat punt verbinden, dan moet je drie minuten wachten”, hoorden ze tijdens een van de ontmoetingen uitleggen. “Pas op, niet hier proberen of we vliegen de lucht in.”

Het Nederlandse onderzoek leidde afgelopen week tot een veroordeling. Ook in Antwerpen is het onderzoek afgerond, het dossier moet nog wel verwezen worden naar de correctionele rechtbank. De vermeende criminele organisatie rond Nordin E.H. wordt hier ook verdacht van de invoer van grote partijen cocaïne.

Wapenleverancier Antwerps drugsmilieu veroordeeld tot elf jaar gevangenis

LEES OOK: Hoe een appartement op het Eilandje de ‘ground zero’ van de Antwerpse drugsoorlog bleek te zijn

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio