Grote concurrente Sunisa Lee wordt 3de: “Trots op mezelf en trots op Nina”

 

 ©  ISOPIX

Toen alle plichtplegingen voorbij waren, rolden in een hoekje van een zaaltje tranen weg achter het mondmasker van Sunisa Lee (18). De Amerikaanse concurrente van Nina Derwael had gemengde gevoelens.

LEES OOK (+).Hoe haar stalen zenuwen Nina Derwael naar olympische glorie loodsten: “Zelfs mijn middagdutje is nog gelukt”

It sucks, want ik wou mijn beste oefening brengen en dat is niet gelukt”, aldus Lee. “Maar ik ben nog altijd trots op mezelf en ik ben trots op Nina. Zij verdient deze medaille. Ik heb haar meteen gefeliciteerd. Ik zeg niet dat we de beste vrienden zijn, maar we babbelen wel eens en we zijn niet de rivalen die men soms van ons wil maken. Eerlijk waar, zo bekijken wij dat niet. Nina inspireert me om beter te worden. Als ik haar zie, word ik nerveus: Oh my god, ik ga goed moeten zijn. Ze is een ander type dan ik, ik begrijp niet hoe ze het doet met haar lengte. Ik ben zo klein en het is voor mij al moeilijk.”

De loting bepaalde dat Lee als eerste moest turnen. Dat was geen cadeau. “Als eerste zijn alle ogen op jou gericht. Je mag de brug vooraf niet eens aanraken, je voelt de leggers pas als je eraan hangt. Er hing ook een vrieskou in de arena die het niet makkelijker maakte.”

Lee had donderdag al goud gewonnen in de allroundfinale, die nog hoger aangeschreven staat. Was dat een voor- of een nadeel? “Dat was overwegend positief, maar ik heb mezelf daarna onder druk gezet omdat de brug toch het toestel is waarvoor ik het meest bekend sta. Maar ik heb er een zootje van gemaakt en dat maakte me boos. Ik miste al mijn verbindingen. Iets in me wou van de brug springen en opgeven, maar ik heb doorgezet en ik heb een brugoefening uitgevoerd die ik letterlijk nog nooit in mijn leven gedaan had. Doordat uiteindelijk alle scores vrij laag uitvielen, kreeg ik tot mijn verrassing nog een bronzen medaille.” (mc)

 

 ©  REUTERS

Meer over Nina Derwael