“Ze is bang voor represailles”: Wit-Russische sprintster Krystsina Tsimanoeskaja (24) zou asiel aanvragen in Polen, IOC start onderzoek

 

 ©  REUTERS

De Wit-Russische atlete Krystsina Tsimanoeskaja is “in veiligheid” in Japan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag verzekerd nadat de 24-jarige sprintster naar eigen zeggen een gedwongen terugkeer naar huis boven het hoofd hing omdat ze kritiek op haar nationale federatie had geuit. Zij zou ondertussen asiel in Polen hebben aangevraagd.

(cdh)

Ze hoopte de finale te sprinten van de 200 meter, maandag, maar die droom ligt nu aan diggelen. De Wit-Russische Krystsina Tsimanoeskaja ging niet van start omdat ze tegen haar zin op het vliegtuig naar Minsk - de hoofdstad van Wit-Rusland - dreigde gezet te worden.

 

 ©  AP

Dat plan mislukte. De atlete stapte niet op het vliegtuig in de luchthaven van Tokio, maar klopte prompt aan bij de Japanse autoriteiten. Volgens het IOC is ze in goede handen.

“Het IOC en Tokyo-2020 hebben gisteren (zondag) rechtstreeks gepraat met de Wit-Russische atlete Krystsina Tsimanoeskaja”, zei directeur communicatie van het IOC Mark Adams. “Zij heeft ons verzekerd dat ze veilig is. Zij heeft de nacht doorgebracht in een hotel van de luchthaven van Tokio (Haneda). Vandaag (maandag) komt er een nieuw gesprek om haar intenties te kennen en haar te steunen.”

In de sportwereld is veel kritiek op de manier van werken van het olympisch comité van Wit-Rusland. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) start dan ook onderzoek naar dat comité. “We moeten de volledige feiten vaststellen, we moeten alle betrokkenen horen.”

Speculaties dat de loopster asiel zou aanvragen in de Europese Unie bevestigde Adams niet.

Niettemin zei hij dat leidinggevenden van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) met haar dossier bezig zijn. Communiceren over de zaak deed die organisatie echter niet.

Poolse ambassade

Volgens berichten in Japanse media is de atlete maandag naar de Poolse ambassade getrokken om asiel aan te vragen. Het Franse persbureau AFP probeerde tevergeefs de ambassade voor een bevestiging te bereiken.

Zij zou in de diplomatieke vestiging de nodige documenten voor asiel hebben ingevuld, zei Aleksandr Opeikin van de pro-democratische Wit-Russische Stichting voor Solidariteit in de Sport (BSSF) .

Haar man, die Wit-Rusland is ontvlucht, heeft tegenover AFP bevestigd dat zijn echtgenote naar Polen wil.

Zij zou volgens berichten in Japanse media woensdag vanuit Tokio naar Warschau vliegen.

Polen had de 24-jarige zelf al een humanitair visum aangeboden, nadat Tsjechië dat eveneens had gedaan. De Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken twitterde dat de Wit-Russische “de vrije keuze heeft haar sportieve carrière in Polen verder te zetten indien zij daartoe beslist.”

Ook de Sloveense premier Janez Jansa heeft de atlete uitgenodigd. “De Olympische Spelen zijn geen politieke aangelegenheid en de methodes van het regime (van de Wit-Russische president Aleksandr) Loekasjenko zijn schandalig”, twitterde de Sloveense bewindsman. Hij voegde eraan toe dat de Japanse autoriteiten hebben bevestigd dat de vrouw het asielaanbod heeft ontvangen.

Van haar kant zal de Japanse regering volgens haar woordvoerder Katsunobu Kato “in ruime mate blijven samenwerken met de betrokken organisaties en de gepaste maatregelen nemen”, dit geval “volgens de wet” aanpakkend. Meer details gaf de woordvoerder niet.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale politie wilden geen commentaar geven.

Krystsina Tsimanoeskaja zei zondag dat de baas van haar team haar had gedwongen af te zien van verdere deelname aan de Spelen. Ze kreeg een uurtje om haar koffers te pakken, zegt ze.

 

 ©  REUTERS

“Ze proberen me het land uit te krijgen zonder mijn toestemming”, zei ze in een video op het Telegram-kanaal van de Wit-Russische Stichting voor Solidariteit in de Sport (BSSF), een groep die atleten ondersteunt die gevangenzitten of buitenspel worden gezet vanwege hun politieke opvattingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vergezeld door leidinggevenden van het Wit-Russische Olympische Comité ging ze naar de luchthaven om terug te keren naar Minsk. Met branie en durf verraste ze vriend en vijand en stapte ze prompt naar de politie.

 

 ©  REUTERS

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele dagen geleden had de atlete de Wit-Russische atletiekfederatie zwaar aangevallen. Zij zei in een filmpje, massaal verspreid op sociale media, gedwongen te zijn geweest de 4x400 meter te lopen omdat twee andere atletes volgens haar een onvoldoende aantal dopingtests hadden afgelegd. Zelf had ze, naar eigen zeggen, alleen maar getraind voor de 100 en 200 meter. “Nalatigheid”, verweet ze haar coaches.

“Angst voor represailles”

En daarmee schopte ze danig tegen de schenen. De nationale staatsmedia verweten haar “gebrek aan team spirit”. Het Wit-Russische team meldde dat Tsimanoeskaja geblesseerd was geraakt en op doktersadvies werd teruggetrokken, maar de hoofdrolspeelster betwist dat verhaal.

Ook zei Krystsina Tsimanoeskaja tegenover tribuna.com “schrik” te hebben bij thuiskomst in de gevangenis te belanden. Zondag heeft zij het IOC om hulp verzocht. Anatol Kotau van de BSSF zei zondag tegen de BBC: “Ze is bang voor represailles tegenover haar familie in Wit-Rusland - dat is haar grootste zorg op dit moment.”

In haar vaderland zet het regime van president Aleksandr Loekasjenko gestaag de repressie voort van opposanten, journalisten en militanten, in de hoop de historische contestatiegolf te smoren die er vorig jaar was ontstaan nadat Loekasjenko voor een vijfde mandaat was verkozen.

LEES OOK. De “president van het volk” met heimwee naar de Sovjet-Unie: waarom EU nu toch in actie schiet tegen de laatste Europese dictator (+)

Meer over Wit-Rusland