Opletten voor Belgian Cats: geen publiek, toch thuisvoordeel voor Japan

 

 ©  AP

Geen van de Cats die er zwaar lijkt aan te tillen. Dat ze met Japan niemand minder dan het organiserend land treffen in de kwartfinale. Toch maar opletten. De cijfers bewijzen: ook zonder publiek profiteert Japan van het thuisvoordeel op deze Spelen.

Wim Vos

Het is de eeuwige vraag. Waarom presteren ploegen en atleten beter als ze in eigen land hun wedstrijden mogen afwerken? Ligt dat dan puur aan het thuispubliek? Nu door corona nagenoeg elke wedstrijd op deze Spelen zonder publiek wordt betwist, krijgen we alvast een gedeeltelijk antwoord. Wat blijkt: ook zonder publiek is het thuisvoordeel niet minder groot dan op andere Spelen. Net zoals Brazilië (2016), Groot-Brittannië (2012), China (2008), Griekenland (2004) en Australië (2000) merkelijk meer medailles dan gebruikelijk pakten op het moment dat zij de Spelen organiseerden, zo doet ook Japan het in Tokio opvallend goed. Gisterenmiddag stond het land met 34 medailles, waarvan 8 keer goud, op een fraaie derde plaats in de medaillestand. Alleen China en de VS doen beter. Japan komt daarmee nu al in de buurt van de 41 medailles die het in Rio na zestien dagen pakte en doet zelfs al beter dan de 7 gouden plakken in Londen in 2012. In beide gevallen slaagde Japan er toen niet in in de topvijf van de medaillestand te eindigen – zesde in Rio, pas elfde in Londen.

Hoe dat kan? In Japan zelf zoeken ze de reden bij een ‘thuisgevoel’. “Zelfs zonder publiek mogen we onze wedstrijd spelen in accommodaties die ons vertrouwd zijn”, zei de Japanse delegatieleider eerder deze week. “En we weten dat het volk buiten die stadions ons steunt, zelfs al mogen ze er niet bij zijn. Dat maakt een verschil.”

Het leidde onder meer in het judo tot een karrenvracht aan medailles – liefst negen keer goud. Maar ook in het skateboarding, turnen en tafeltennis werden verrassend goede resultaten neergezet. In andere sporten, zoals badminton en zwemmen, liet het land het dan weer afweten. “Wellicht door de druk van de Spelen in eigen land”, aldus een obligate Japanse delegatieleider.

Vraag is of ook de Japanse basketbalploeg van dit thuisvoordeel kan genieten. De Saitama Super Arena is lang niet altijd de thuisbasis van de Japanse basketploeg. Met de ‘vertrouwdheid’ valt het dus wel mee. En nog een opsteker voor de Cats: in de traditionele ploegsporten doet Japan het op deze Spelen niet beter dan gebruikelijk. In het softbal pakten de Japanse vrouwen weliswaar goud en in het baseball staat Japan bij de mannen in de halve finale, maar verder is de balans pover. Zowel in het 3x3 basket, handbal, hockey, waterpolo en volleybal had het land een ploeg bij zowel mannen als vrouwen. Overal gingen ze er uiterlijk in de kwartfinale uit. Wat ook in het mannenbasket en het vrouwenvoetbal gebeurde. Alleen in het mannenvoetbal staat Japan nog in de halve finale.

Meer over Team Belgium Live