Elise Vanderelst grijpt naast finaleplek op 1.500 meter: “Dit is niet het toneel waarop ik graag geklopt word”

Elise Vanderelst grijpt naast finaleplek op 1.500 meter: “Dit is niet het toneel waarop ik graag geklopt word”

Foto: BELGA

Elise Vanderelst heeft zich woensdag op de Olympische Spelen in Tokio niet kunnen plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. Vanderelst liep in de tweede halve finale naar de elfde plaats met een tijd van 4:04.86. Alleen de vijf snelste loopsters van beide halve finales plaatsten zich voor de medaillestrijd, net als de twee beste verliezende tijden.

De 23-jarige Vanderelst werd na een negende plaats in haar reeks via haar tijd (4:05.63) opgevist. De Henegouwse plaatste zich begin juni op de Diamond League-meeting in Firenze met een Belgisch record (4:02.63) voor de Spelen. Vanderelst veroverde begin maart de Europese indoortitel op de 1.500 meter in het Poolse Torun.

Vanderelst bleef met gemengde gevoelens achter en stond na afloop te vechten tegen de tranen. “Het ging behoorlijk snel en er werd ook veel geduwd”, begon Vanderelst haar wedstrijdrelaas. “Ik zat nog lang goed, maar toen ze gingen versnellen, moest ik toch passen. Het niveau ligt hier enorm hoog, niet zo verwonderlijk op de Olympische Spelen.”

De nationale recordhoudster had stiekem van iets meer gedroomd. “Ik hoopte om de koers van mijn leven neer te zetten, maar dat heb ik helaas niet gedaan”, klonk het.” Anderzijds loop ik wel de tweede chrono van mijn leven en sta ik op mijn 23e in de halve finales van de Olympische Spelen. Dat is niet slecht. Op zich is mijn doel hier wel bereikt. Ik ben niet echt gekraakt, maar kan alleen niet mee versnellen op het moment van de waarheid.”

Hoe meer ze haar verhaal deed, hoe emotioneler Vanderelst werd. De ontgoocheling leek toch te overheersen. “Ik heb veel geleerd. Vooral dat ik nog beter moet worden in het verteren van dit soort kampioenschapswedstrijden zodat ik op het einde nog wat meer overhoud. Ik blijft toch met een gemengd gevoel achter, want er zijn verschillende atletes die ik op het EK indoor geklopt heb en mij nu voorblijven. Dit is niet het toneel waarop ik graag geklopt word”, besloot ze.

Elise Vanderelst grijpt naast finaleplek op 1.500 meter: “Dit is niet het toneel waarop ik graag geklopt word”
Foto: BELGA
Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden