Belgian Cats collectief in tranen na olympisch drama: “Als de halve finale op deze manier wordt weggenomen, dan doet dat pijn”

 

 ©  BELGA

Tranen bij de Belgian Cats. Opnieuw. Na de dramatische nederlaag in de halve finales op het EK tegen Servië gingen onze basketbalvrouwen met één punt verschil onderuit tegen Japan in de olympische kwartfinale. Kim Mestdagh, die het ultieme schot miste, was er het hart van in.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Belgian Cats missen ultieme poging en verliezen superspannende olympische kwartfinale tegen Japan

“Japan heeft in het laatste kwart de intensiteit vertienvoudigd”, aldus de guard, die op het EK wel scoorde in de slotseconde maar nét te laat. “Daar hebben we niet altijd evengoed op gereageerd. Je kan het dan steken op dat laatste schot, maar zo werkt het niet altijd in het basketbal. We konden een paar dingen beter doen. Zo gaven we een paar makkelijke lay-ups weg aan Japan, enkele balverliezen… Daardoor brengen wij hen helemaal terug in de wedstrijd. De laatste twee ballen van de wedstrijd waren spijtig genoeg in het voordeel van Japan.”

Mestdagh sloot haar partij wel af met 24 punten, slechts eentje minder dan Emma Meesseman.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Daar zijn we nu niet veel mee”, klinkt het bij de West-Vlaamse die in Italië speelt. “Ik ben blij dat de schoten vielen, maar dat doet er niet veel toe. Als we hadden gewonnen, staan we in de halve finales. Dat gevoel blijft nu achter. Een gemiste kans? We zijn naar hier gekomen met de kwartfinales als doel, maar zo zijn we ingesteld. Als we er dan zijn, dan willen we meer. Zeker toen we de loting zagen. We hadden Japan al eens verslaan, dus waarom niet nog eens? Als de halve finale dan zo dicht is en op deze manier wordt weggenomen, dan doet dat pijn. Ook al mogen we fier zijn op ons parcours. Dat komt binnen een paar dagen, hopelijk.”

 

 ©  BELGA

“We moeten streng zijn voor onszelf”

“Dit is absoluut een gemiste kans, daarom zijn we zo ontgoocheld”, erkende bondscoach Philip Mestdagh. “Eerst moet je op de Olympische Spelen geraken. Daarna begin je met een exploot tegen Australië en doe je je job tegen Puerto Rico. Tegen China lieten we het wat schieten, maar misschien was dat zelfs beter om in de kwartfinale Japan te treffen.”

“Het gevoel zat zeker in de groep maar we doen het niet”, vervolgde Mestdagh. “Als we vandaag winnen,vermijd je de VS en treffen we Spanje of Frankrijk, twee teams die voor ons speelbaar zijn. Het doel was de kwartfinale maar nu gaan we toch naar huis met een gevoel van ontgoocheling. We moeten streng zijn voor ons onszelf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ann Wauters, die de sport na een indrukwekkende carrière vaarwel zegt na de Spelen, kreeg tegen Japan door de wedstrijdomstandigheden geen laatste kans om zich te tonen. Mestdagh betreurt dat.

“Ze heeft een fantastische carrière achter de rug. Jammer genoeg kon ik haar vandaag geen correct afscheid geven. Tegen Spanje of Frankrijk had ze nog eens op het terrein kunnen komen. Ze verdiende een groot applaus. Zonder haar zou het verhaal van het Belgische vrouwenbasket vandaag niet hetzelfde zijn.”

“Hier gaan we even niet goed van zijn”

“Als je er zo dichtbij bent, doet het nog extra pijn”, reageerde Jana Raman. “Op een bepaald moment maken we tien punten achterstand goed. We komen terug, tonen vechtlust. Niemand kan iets verweten worden vandaag. We hebben er allemaal voor gevochten. Een punt verschil, dit doet echt pijn. We wisten dat het moeilijk zou worden, en Japan lukte vandaag de shots op de juiste momenten.”

Antonio Delaere deelde in de droefnis. “Dit is heel hard, verliezen met een punt. Het is een enorme teleurstelling. Je krijgt misschien maar één kans in je leven om de halve finales van de Olympische Spelen te halen. We hadden Ann (Wauters) zo graag nog een medaille gegeven en dat is niet gelukt. Hier gaan we nog even niet goed van zijn.”

Julie Allemand had het net als haar teamgenoten erg lastig na de uitschakeling. “Dit is zwaar. We hebbben alles gegeven. In de eerste twee quarters komen ze twaalf punten voor. We knokken terug en de ploeg toont een ongelofelijke veerkracht. We grijpen daarna de controle, en lopen tien punten uit. We wisten dat ze alles zouden doen om terug te keren en op het einde kraken we misschien fysiek. Maar we verdienden die plaats in de top vier. Dat is de sport.”

Allemand toonde zich tegelijk groots in de nederlaag. “Japan verdient de kwalificatie evenveel als ons. Zij beschikken over superspeelsters en ik hoop voor hen dat ze heel ver geraken.”

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Meer over Belgian Cats