Slongs en Lizzie brengen Antwerps bier ‘Straffe madam’ op de markt

Lizzie en Slongs ©  Dirk Kerstens

Antwerpen

Fruitig, maar zeker geen vrouwenbiertje, zo omschrijft Slongs het erg hoppige bier dat ze samen met Lizzie van het bekend café Tram 3 op de markt brengt. “Het is een biertje voor iedereen, maar vrouwen spelen er wel de hoofdrol bij.”

Artieste Slongs (43), sinds kort liet ze haar volledige artiestennaam Dievanongs vallen, is een écht begrip in Antwerpen. Maar ook Lizzie Goedemé (32), cafébazin van het bekende hippe café op de Oude Koornmarkt in het centrum van Antwerpen, is voor velen geen onbekende. Vorig jaar maakte ze een kerstliedje, Single Bells, zelf gezongen met een bijhorende clip.

Hoe het duo op het idee kwam om samen met Brouwerij De Koninck een bier op de markt te brengen? “In het begin van het jaar organiseerde de brouwerij een livestream in Tram 3. En het klikte meteen met die mensen. Het idee is die avond vanzelf ontstaan, toen we bezig waren over bier en dan vooral over hoe moeilijk het is om het klassieke Bolleke De Koninck opnieuw populair te maken bij de jeugd. Waarom oude koeien uit de gracht halen? Laten we gewoon iets nieuws maken, luidde de conclusie.”

In het ziekenhuis

Bij een bier met de naam ‘Straffe madam’ horen straffe vrouwen. En dan niet alleen Slongs en Lizzie, maar ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. “Dat is zelfs nog de strafste madam”, vindt Slongs. De kathedraal heeft daarom een prominente plaats op het logo gekregen. “Zij maakt geen onderscheid en luidt haar klokken voor iedereen. Wel, ons bier is ook voor iedereen.” Lizzie draagt het biertje ook op aan haar mama, die al vier maanden in het ziekenhuis ligt.

Sinds februari is het duo bezig met proefsessies in de brouwerij. “We zijn heel erg betrokken bij de smaak. Straffe madam drinkt weg als een gewone pils en heeft ook maar 5,2% qua alcoholpercentage. Maar door zijn hoge gisting heeft het wel meer smaak. Het is zomers, hip en exotisch Antwerps”, lacht Lizzie.

Zomerhitje

Het biertje heeft nu eerst een jaar tijd om Antwerpen te veroveren, maar tegen volgende zomer willen de twee dames er ook een hitje over uitbrengen. “Zo kan het breder bekend worden dan alleen maar in Antwerpen.” Momenteel is het bier nog exclusief te koop bij Brouwerij De Koninck en in café Tram 3. De officiële lancering, gepaard met een event in café tram 3, is op de Antwerpse moederdag, 15 augustus. ‘Straffe Madam’ is alleen verkrijgbaar is blikjes van 33 cl. ”Daar hebben we bewust voor gekozen, zodat de jeugd het kan meenemen naar de Kaaien of naar De Scheldebocht.”

Wie denkt dat Slongs nu professioneel bierbrouwer is geworden, heeft het goed mis. Komende vrijdag lanceert ze haar nieuwe single, Closer. Haar derde album ziet volgend jaar het levenslicht op 18 maart in De Roma. Slongs blijft verder verrassen. In het najaar gaat ze op theatertournee met haar boek uit 2019 ‘Lacht nor mij’, genoemd naar haar allereerste oorwurm. “Zie het als een levensfilosofie van mijzelf.” Slongs trekt ook nog eens het Sfinksfestival op gang op 27 augustus.

Maar even terug naar het bier. “Doorheen de geschiedenis heeft het beeld zich gevormd dat alleen maar paters en mannen met dikke buiken bier brouwen”, lacht Lizzie. “Maar initieel waren het eigenlijk de vrouwen die het bier brouwden, terwijl de mannen op het veld ploegden. Op deze manier keren we terug naar de roots. “

https://www.dekoninck.be/nl/bieren-speciallekes

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs