Bosbrand bedreigt Griekse Olympia, bakermat Olympische Spelen

 

 ©  AFP

Een bosbrand in Griekenland bedreigt het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het schiereiland Peleponnesos. Ook het nabijgelegen gelijknamige dorp loopt gevaar.

adm, lto, adbBron: BELGA

De Griekse burgerbescherming beval per sms de bewoners te vertrekken. In de historische ruïnes van Olympia, dat werelderfgoed is, wordt tegenwoordig de Olympische vlam aangestoken voor de Spelen. Volgens de autoriteiten is een “verdedigingslinie” gevormd rond de oude plek en het dorp. Ook het blussysteem van de antieke bezienswaardigheid is geactiveerd. Watersproeiers houden alles vochtig.

In 2007 kwamen in deze regio in de westelijke Peloponnesos tientallen mensen om door verwoestende branden. Delen van het historische Olympia raakten destijds zwaar beschadigd. Het eigen blussysteem werkte toen niet.

Ook op andere plaatsen

Ook andere regio’s van Griekenland gaan gebukt onder felle branden. Door de aanhoudende hittegolf is de natuur kurkdroog. De temperaturen in Griekenland bereikten woensdag 45 graden Celcius, wat door de autoriteiten omschreven wordt als de ergste hittegolf sinds 1987.

Euboea. 

Euboea. ©  AP

Op het Griekse eiland Euboea, op 200 kilometer van de hoofdstad Athene, zijn woensdag dorpen omringd door bosbranden. Heel wat mensen moesten hun huizen verlaten, en inwoners en toeristen werden per boot gered.

De inwoners van twaalf dorpen en gehuchten werden geëvacueerd. Volgens persagentschap ANA wilden drie monniken het klooster van Sint-David, ten noorden van het eiland, aanvankelijk niet verlaten. Uiteindelijk gingen de drie er wel mee akkoord om te vertrekken.

Volgens ANA hadden de autoriteiten de inwoners van Rovies, waar het klooster ligt, en de omliggende dorpen gevraagd om hun huizen te verlaten en zich naar het strand te begeven. Ongeveer 85 personen verzamelden zich daar woensdagnamiddag en werden per boot geëvacueerd.

Drie brandweerlieden raakten lichtgewond, aldus de autoriteiten. Een honderdtal brandweerlieden en zeven helikopters en blusvliegtuigen werden gemobiliseerd om het vuur te bestrijden.

De burgemeesters van twee dorpen hebben ondertussen het gebrek aan middelen aangeklaagd.

Er zijn ook branden op de vakantie-eilanden Rhodos en Kos. In het hele land hebben in totaal veertig grote branden gewoed. Volgens een eerste schatting zijn honderden huizen beschadigd.

Zware inspanningen

Ook buurlanden, waaronder Turkije, hebben te kampen met dodelijke bosbranden. Intussen heeft Europa ook brandweerlieden en vliegtuigen naar de getroffen gebieden gestuurd. “Ik volg de situatie met grote bezorgdheid op. De Europese solidariteit wordt ingezet om deze verschrikkelijke branden te bestrijden”, tweette Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

De afgelopen 24 uur zijn volgens The Wahsington Post 118 nieuwe bosbranden uitgebroken en er wordt gevreesd voor nog meer branden. Maar de brandweerlieden, die al dagen aan een stuk vechten tegen het vuur zijn op. “We leveren zware inspanningen. Maar ook morgen wordt een moeilijke dag verwacht. Het moeilijkste deel ligt nog voor ons maar het belangrijkste doel is het beschermen van mensenlevens”, zegt Nikos Hardalias, hoofd van de civiele bescherming.

LEES OOK. Hevige bosbranden Turkije en Italië lang niet allemaal gevolg van klimaatverandering: groot deel werd aangestoken (+)

Meer over Griekenland