Familie stelt zich burgerlijke partij nadat 26-jarige Mounir sterft na arrestatie

 
Bron: BELGA

De familie van Mounir, de 26-jarige man uit Schaarbeek die vorige week overleed na een arrestatie, heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar het overlijden. Dat meldt meester Yannick De Vlaemynck, advocaat van de familie. Volgens de familie is het overlijden mogelijks mee veroorzaakt door het geweld dat de politie zou gebruikt hebben bij de arrestatie. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar op het onderzoek.

De politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) werd vorige week, in de nacht van woensdag op donderdag, opgeroepen nadat in de Brabantstraat in Schaarbeek een naakte man was opgemerkt die een voertuig aan het beschadigen was. Na aankomst van de politie zou de man onwel geworden zijn, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Daar overleed hij donderdag in de late namiddag.

Volgens RTL kreeg de man tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis al een hartstilstand in de ziekenwagen en werd in het ziekenhuis een bloeding in de hersenen vastgesteld. De zus van de overledene verklaarde ook aan de Franstalige zender dat haar broer verschillende verwondingen vertoonde, die volgens haar alleen afkomstig kunnen zijn van politiegeweld. De familie had ook een witte mars gepland voor afgelopen zondag maar die werd uiteindelijk afgelast. 

Het parket stelde een wetsarts aan en beval een autopsie, alsook een toxicologisch onderzoek. Afgelopen weekend werd de familie op de hoogte gebracht van de eerste, voorlopige resultaten van de autopsie, maar die uitleg overtuigt hen voorlopig niet. De familie heeft nu een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter, zodat ze inzage kan krijgen in het hele strafdossier.