Emotionele Nafi Thiam na gouden medaille: “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg”

Ze heeft het gedaan. Topfavoriete Nafi Thiam heeft net als in Rio de olympische titel gepakt in de zevenkamp. Dankzij een topprestatie op de tweede dag gaf ze uiteindelijk al haar concurrenten het nakijken en zo mag ze zich nog drie jaar lang de meest complete atlete ter wereld noemen. “Deze olympische titel was moeilijker te behalen dan die van Rio.”

Het was een heel geëmotioneerde Nafi Thiam die na haar gouden medaille reageerde voor de camera van Sporza. “Het is gek. Ik besef het nog niet helemaal, maar ik ben heel erg trots”, vertelde ze, waarna de tranen even de overhand namen. “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg’, klonk het.

De dag begon al met extra stress voor Thiam toen haar coach Roger Lespagnard aanvankelijk het stadion niet binnen mocht na een valspositieve coronatest. “Het was niet ideaal. Ik wist dat ik vandaag een grote prestatie moest leveren om te winnen, maar dan mocht Roger plots niet binnen. Dat was een mentale tik. Maar ik heb er motivatie uit proberen halen. Ik wilde het echt goed doen. Het team heeft me ook goed gesteund. Uiteindelijk had ik al veel moeilijkheden overwonnen, dus dit moest ook wel lukken. Ik ben dan ook heel trots dat het uiteindelijk gelukt is.”

Emotionele Nafi Thiam na gouden medaille: “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg”
Foto: REUTERS

Tactische 800m

En of het gelukt is. Net als in Rio knokte Thiam zich naar olympisch goud. “Rio was niet gemakkelijk, maar ik denk dat deze titel behalen toch moeilijker was. Vooral in het hoofd. In Rio was ik de verrassing en kon ik vanuit de schaduw werken en me amuseren. Nu was er veel meer druk.” Al liet ze zich door die druk niet uit haar lood slaan. Ook niet in de afsluitende 800m. “We vertrokken eigenlijk te traag. Het was een strategische race, vooral omdat er nog wat medailles op het spel stonden. Ik probeerde vooral zo lang mogelijk te volgen. Als ik sneller was vertrokken, zat er misschien nog een persoonlijk record in, maar dat was niet het belangrijkste.

Ook voor Noor Vidts, die verrassend knap vierde werd, was Thiam lovend. “Ze is wat ontgoocheld. Logisch als je maar negentien punten te kort komt voor brons, maar ze mag heel erg trots zijn Dit was een prestatie die een kantelpunt kan betekenen in haar carrière. Dit is nog maar het begin.”

Coach Lespagnard: “Deze titel was lastiger dan die van Rio”

Roger Lespagnard, de coach van Nafi Thiam, heeft er een bewogen dag opzitten op de Olympische Spelen van Tokio. Hij zag zich verplicht zijn pupil op enkele minuten van de start van de tweede dag in het zevenkamp te verlaten ten gevolge van een positieve coronatest. Nadat hij later een negatieve test kon voorleggen, mocht hij opnieuw inpikken. Thiam liet haar eerste plaats niet meer in gevaar komen en boekte donderdag haar tweede olympische titel op rij.

“Dit is een overwinning van de volwassenheid. Vijf jaar geleden dachten we nog niet aan goud, nu wel. Deze titel was op emotioneel vlak lastiger dan die van Rio”, deed Lespagnard zijn verhaal. “Ze leverde ondanks mijn afwezigheid een uitstekende prestatie. Ze trok zich goed uit de slag omdat ze een autoritaire persoonlijkheid heeft. Ze heeft geleerd om verantwoordelijk te zijn en dat heeft geloond.”

Emotionele Nafi Thiam na gouden medaille: “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg”
Foto: BELGA

“Toen ik hoorde dat haar eerste poging in het verspringen niet het gewenste resultaat opleverde, was dat heel vervelend. Het Olympisch Comité vertelde me dat ik absoluut aanwezig moest zijn bij de laatste poging. Ik murwde me door een gat, vond haar en schreeuwde haar toe. Zo won ze tien punten”, verklaarde hij.

“Met haar maturiteit moeten we in de toekomst het wereldrecord kunnen aanvallen, dat van de indoor vijfkamp in het bijzonder. Ik denk dat ze volgend jaar naar het WK (Eugene, 15-24 juli, red.) gaat en zal deelnemen aan het hoog- of verspringen op het EK (München, 6-11 augustus, red.).”

Emotionele Nafi Thiam na gouden medaille: “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg”
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden