Remco Evenepoel start dinsdag in ‘winderige’ Ronde van Denemarken: “Naar hier gekomen om in waaiers te leren rijden”

 

 ©  BELGA

Remco Evenepoel hervat dinsdag de competitie in de Ronde van Denemarken. Het doel is om ritten te winnen met sprinter Mark Cavendish én om zelf het waaierrijden onder de knie te krijgen. “We hebben veel ervaren jongens in de ploeg die me dat kunnen leren.”

Jan-Pieter de Vlieger

“Nat, winderig en veel zand.” Remco Evenepoel had er maandag zijn persconferentie een kort trainingsritje op zitten en wist meteen wat koersen in Denemarken betekent. “Wel mooie wegen en fietspaden”, vulde hij aan. “Beter dan in België. Thumbs up.”

De Ronde van Denemarken (10-14 augustus) is voor Evenepoel zijn eerste race na de Olympische Spelen. De ploeg wil hem in het najaar van dit seizoen nog zoveel mogelijk laten koersen, als tegengewicht bij de vele hoogtestages die hij dit jaar al afwerkte. Het koersen op zich is nu belangrijker dan het resultaat. “Ik kom naar hier zonder verwachtingen”, aldus Evenepoel. “Dit is een nieuwe race voor mij, een vlakke koers die me waarschijnlijk niet het beste zal liggen.”

“Tijdritparcours nog niet bekeken”

“Deceuninck-Quick-Step mikt in de overwegend vlakke etappes vooral op ritzeges met Mark Cavendish, maar Evenpoel heeft zich ook een persoonlijk doel gesteld in Denemarken: “Het belangrijkste voor mij is om hier in waaiers te leren rijden. Als je hier niet in de juiste waaier zit, mag je je valies maken en naar huis gaan. We hebben veel ervaren gasten in de ploeg die het mij kunnen leren.”

Op de laatste dag is er in Frederiksberg ook nog een korte tijdrit waarin Evenepoel kan scoren, “maar ik heb in het roadbook nog niet gekeken naar het parcours”, zo geeft hij aan. “Veel bochten of lange stukken recht door, dat zal een grote impact hebben op het resultaat. Ik weet ook niet wie er morgen aan de start staat. Ook dat heb ik nog niet bekeken. Ik vermoed dat alle Pedersens van het peloton er zullen bij zijn (lacht).”

 

 ©  BELGA

“We verwachten niks van Remco”

“Voor ons moet hij koersen”, zegt ploegmanager Patrick Lefevere. “Remco heeft dit jaar veel stages gedaan. Dat is nu genoeg geweest.” In Denemarken staat Evenepoel op de affiches van de PostNord Danmark Rundt als favoriet voor de eindzege, maar zelf minimaliseert hij dat: “Het is een nieuwe koers voor mij, overwegend vlak. Het zal niet de koers zijn die mij het best ligt.” Met twee heuveletappes en een korte slottijdrit van tien kilometer is Evenepoel zeker niet kansloos, maar Mark Cavendish en Yves Lampaert zijn deze week minstens evenveel kopman als hij.

Evenepoel koerst zo zonder druk en ook dat zien ze bij Deceuninck – Quick-Step als een argument pro Ronde van Denemarken. “We verwachten niks van Remco”, zegt Patrick Lefevere. “Wat gebeurt, gebeurt. En wat niet gebeurt, gebeurt niet. Kijk, jullie bellen nu al om vragen te stellen over Evenepoel in Denemarken. Wat zou dat geweest zijn mochten we hem naar Polen gestuurd hebben als titelverdediger? Dan kwamen er opnieuw vragen: waarom heb je vorig jaar gewonnen en nu niet? Die hele santenboetiek zou dan opnieuw beginnen.”

Meer over Remco Evenepoel

Video

Keuze van de redactie