Mechelen geeft Sinte-Mettetuin met schaaktafels ook een spelfunctie

Gemeenteraadslid Arthur Orlians geeft Marie-Jeanne Jonckers van de Koninlijke Mechelse Schaakkring een vuistje na een partijtje schaken. © Stad Mechelen 

Mechelen -

Een gedeelte van de Sint-Mettetuin, een groene oase in hartje Mechelen, krijgt ook een spelfunctie. Voortaan vinden liefhebbers er twee betonnen schaaktafels en daar is Marie-Jeanne Jonckers, voorzitster van de Koninklijke Mechelse Schaakkring, erg blij om.

Sven Van Haezendonck

In het buitenland zag je ze al vaker: publieke tafels waar mensen een partijtje schaken. Dat kan in de Dijlestad nu ook dankzij Marie-Jeanne Jonckers. Zij sprak er gemeenteraadslid Arthur Orlians (Vld-Groen-m+) over aan, die het idee oppikte. “In coronatijd kregen we vaak de vraag om buiten te schaken. Dat de stad deze vraag nu inwilligt en mijn expertise bij de keuze van de schaaktafels heeft gevraagd, stemt me enorm tevreden. Het is een droom die werkelijkheid wordt”, vertelt ze.

De Mechelse Schaakkring telt ongeveer honderd leden, maar Orlians hoopt dat het initiatief ook andere Maneblussers aanspreekt. “Zien schaken, doet schaken. Ik hoop dat hier veel wedstrijdjes plaatsvinden”, zegt hij. Schaakstukken kunnen spelers ontlenen bij het naburige Sociaal Huis in de Lange Schipstraat.

Arthur Orlians in volle concentratie tijdens een schaakspel met Marie-Jeanne Jonckers. ©  Stad Mechelen

De nieuwe schaaktafels zijn gemaakt uit beton, waardoor ze weerbestendig zijn. Iedere speeltafel beschikt over vier zitjes, zodat er ook toeschouwers kunnen plaatsnemen. De tafels hebben een plekje gekregen achterin de Sinte-Mettetuin. Het is daar verhard, rustig gelegen en dat gedeelte krijgt een spelfunctie. Leden van de Mechelse Schaakkring komen er niet alleen zelf schaken. Ze zijn geregeld ook aanwezig om vragen te beantwoorden van andere spelers.

Op die manier willen ze zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor het spel. “Schaken in openlucht zal de drempel om te schaken voor jong en oud verlagen”, vertelt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd en Sport. “Als we merken dat het schaken een succes is, kunnen we het ook uitrollen naar andere plaatsen en parken in onze stad”, zegt Arthur Orlians.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus