Taliban verovert nog meer provinciesteden waaronder derde grootste stad van Afghanistan

Talibaanse vlaggen 

Talibaanse vlaggen ©  AP

Bron: BELGA

In Afghanistan blijven de taliban een nieuwe provinciehoofdsteden veroveren. Zaterdag werden Asadabad, Gardez en ook Mazar-e-Sharif veroverd. Die laatste stad is een van de grootste steden van het land.

Volgens de bron die op anonimiteit stond, viel Asadabad, de hoofdstad van de provincie Koenar, in handen van de islamisten. De stad heeft zich gewoon overgegeven, hoge ambtenaren hebben hem verlaten. De taliban controleren nu alle districten in Koenar. De taliban zelf hadden eerder op de dag al geclaimd Asadabad te hebben veroverd.

LEES OOK. Belgen verlaten vandaag nog Afghanistan: “Ze hebben zelf naar oplossing gezocht”

Zaterdagnamiddag kondigde de taliban al aan Gardez, de hoofdstad van Pakita, te hebben veroverd. Ze zeggen daarbij een “groot aantal wapens en uitrusting” te hebben veroverd. De situatie escaleert in Afghanistan aan een sneltempo. Zaterdag werd aangekondigd dat de Taliban aan de poorten van Kaboel zitten.

Ook de noordelijke stad Mazar-e-Sharif werd veroverd, zo hebben inwoners zaterdag gemeld. Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balch en een van de grootste steden van het land. Voor de regering in Kaboel geldt de val van de stad als een stevige kaakslag. “De stad werd gezien als een fort tegen de Taliban. Het werd zwaar verdedigd en er werd een aantal dagen lang gevochten”, zegt Al Jazeera journalist Rob McBride vanuit Kaboel aan de krant. “De stad stond er alleen voor in dit afgelegen gebied. Het zou moeilijk geweest zijn om zich te bevoorraden met voedsel en munitie, dat zal ook de vastberadenheid van de regeringstroepen beïnvloedt hebben”, klinkt het nog. McBride noemde de val van Mazar-e-Sharif een echte “schok”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Afghanistan

Video

Keuze van de redactie