1,6 miljoen Moderna-vaccins teruggetrokken in Japan na meldingen over vervuiling: “Vreemde materie in flesjes”

 

 ©  AFP

Bron: BELGA, Nikkei, Reuters, Japan Times, CNA, Kyodo

In Japan zijn ongeveer 1,63 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna teruggetrokken na meldingen over vervuilingen in flesjes met het vaccin.

Acht Japanse vaccinatiecentra hadden gemeld dat sommige ongebruikte flesjes met het vaccin “vreemde materie” van enkele millimeters groot bevatten, berichten Japanse media. De vervuiling werd sinds 16 augustus bevestigd in 39 flesjes, en distributeur Takeda heeft dat woensdag gemeld aan het ministerie van Gezondheid, zegt dat. Het ministerie en Takeda hebben daarop beslist uit voorzorg ongeveer 1,63 miljoen dosissen terug te trekken en roepen bovendien op geen enkele dosis te gebruiken die abnormaliteiten vertoont.

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna bevestigt dat het “meerdere klachten” ontving over “zwevende stofdeeltjes” in zijn vaccinflacons die in Japan werden verdeeld, maar zegt dat vooralsnog “geen problemen met de veiligheid of werkzaamheid” zijn gevonden in verband met die meldingen. Dat bevestigde ook het ministerie.

Probleem in Spanje

Het vaccinlot waarover klachten kwamen bevatte 565.400 dosissen en uit een “overvloed van voorzichtigheid” heeft Moderna dat lot en ook twee aangrenzende loten in de wacht gezet, aldus een woordvoerder. Volgens de woordvoerder denkt Moderna dat een “productieprobleem” op een van de lijnen in een fabriek in Spanje aan de oorzaak kan liggen.

De dosissen uit loten 3004667, 3004734 en 3004956 – allemaal geproduceerd in Spanje – waren al verdeeld naar 863 vaccinatiecentra doorheen Japan, en het Japanse ministerie van Gezondheid zal die centra allemaal vragen de vaccins niet te gebruiken. De lotnummers werden bekendgemaakt zodat mensen die bezorgd zijn kunnen controleren of ze een mogelijk vervuild vaccin kregen voor de dosissen werden ingetrokken.

Onderzoek

“Het bedrijf onderzoekt de meldingen en blijft zich inzetten voor een transparante en snelle samenwerking met zijn partner, Takeda, en regulatoren om potentiële bezorgdheden aan te pakken”, verklaart Moderna.

Het ministerie van Gezondheid zegt te proberen de gevolgen voor de Japanse vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken en daarvoor te zullen samenwerken met Takeda om dosissen ter vervanging te laten leveren.Het ministerie heeft het gebruik van vaccins uit andere loten niet gestopt, omdat het die wel veilig acht.

In Japan zijn sinds de noodgoedkeuring in mei al zo’n 10 miljoen dosissen van het Moderna-vaccin toegediend.

(adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavaccin

Video

Keuze van de redactie