Turnhoutse duiven krijgen anticonceptie via maïskorrels zodat ze zich niet meer voortplanten

In het centrum van Turnhout zitten te veel duiven. ©  fvv

Turnhout -

Een team van dierenartsen pakt de duivenoverlast in het centrum van Turnhout aan. Met behandelde maïskorrels maken ze de duiven tijdelijk onvruchtbaar.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Om de overlast van duiven in het centrum aan te pakken, doen we een beroep op Vets for City Pigeons”, zegt schepen van Dierenwelzijn Els Baeten (N-VA). “Dat team heeft een methode ontwikkeld die in andere steden al tot uitstekende resultaten heeft geleid.”

Duiven horen bij het stadsbeeld, maar te veel duiven zijn een probleem. Met hun uitwerpselen veroorzaken ze corrosie aan gebouwen, met hun nesten maken ze schoorstenen en dakgoten kapot. “Bovendien kunnen duiven ziekteverwekkers verspreiden”, zegt Els Baeten. “Daarom moeten we de duivenpopulatie in de stad onder controle houden.”

Vets for City Pigeons telde in het voorjaar de duiven in Turnhout. Uit die telling bleek dat actie in het stadscentrum aangewezen is. “Vrijdag 27 augustus plaats een team een automatische voederinstallatie op het dak van de bibliotheek. Daar krijgen de duiven de eerste twee weken niet-behandelde maïskorrels. Door het voer op vaste tijdstippen te lossen, ontwikkelen de duiven de gewoonte om te komen wachten op dat voedsel. Daarna voederen we de duiven een tijdje maïskorrels die zijn behandeld met een veterinair middel tegen darmparasieten. Dat heeft onvruchtbaarheid als nevenwerking.”

De schepen van Dierenwelzijn benadrukt dat dit een diervriendelijke methode is. “De onvruchtbaarheid is omkeerbaar en dus te vergelijken met de anticonceptiepil. De behandeling is niet schadelijk voor de duiven.”

In het voorjaar wordt een nieuwe telling uitgevoerd en het proces zo nodig herhaald. Met deze methode kan de populatie in vijf jaar tijd met 60 tot 80% afnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus