Gok die vonken kan geven: Club Brugge mikt met terugkeer publiekslieveling Wesley op extra slagkracht in Champions League

Club zou Wesley voor één jaar huren van Aston Villa. Topfit is hij een monster dat blauw-zwart meer keuzemogelijkheden kan geven voorin. ©  Action Images via Reuters

Wesley Moraes (24) staat dicht bij een terugkeer naar zijn oude liefde. Hij zou één seizoen op huurbasis terugkeren naar Club Brugge. Torenhoge verwachtingen zijn er niet. Sinds zijn zware knieblessure bij Aston Villa, nu dik anderhalf jaar geleden, kwam de Braziliaan amper in actie. Een berekende blauw-zwarte gok, maar wél een die Club meer slagkracht kan geven in de Champions League.

Junior Verbeeke

Wesley arriveerde destijds onder Michel Preud’Homme in 2016 als een 19-jarige knaap bij Club Brugge. Langzaam maar zeker werd de Braziliaan een vent: in 2018 schonk hij Club de titel, het seizoen daarna bevestigde hij helemaal met twee goals in de Champions League. Het leverde hem in de zomer van 2019 een transfer van 25 miljoen euro naar Aston villa op en daarna ook een eerste cap bij Brazilië.

De Goddelijke Kanaries keken toen Messi in de ogen, en straks doet Wesley dat wellicht opnieuw. Want na een zware periode in Engeland lijkt hij op weg naar Club, zijn ex-ploeg waar hij 130 keer in actie kwam en tijdens zijn afscheidsmatch in de tranen van het veld sjokte.

Vijftien maanden out

Alles begon nochtans veelbelovend in Engeland: Wesley startte met vier goals in acht wedstrijden in de Premier League en was er basisspeler, tot die zwarte 1 januari 2020. Op nieuwjaarsdag zet Wesley zijn ploeg met een goal op weg naar een 2-1-zege tegen Burnley, maar in de 71ste minuut voltrekt het drama zich. Tegenstander Ben Mee gaat zwaar door op het rechterbeen van de Braziliaan, die kermend neergaat. Het verdict: de voorste kruisbanden gescheurd en een revalidatie van minimaal negen maanden. Dat werden er vijftien.

Na de operatie doen er zich een aantal complicaties voor en het duurt tot begin april 2021 vooraleer Wesley opnieuw kan spelen met de U23 van Aston Villa. Op 25 april van dit jaar maakt hij dan zijn grote terugkeer met een invalbeurt van één minuut tegen West Bromwich. Maar na een volledige voorbereiding mag Wesley amper één minuut spelen tijdens de eerste twee wedstrijden dit seizoen. De Braziliaan en zijn entourage voelen dat een oplossing zich opdringt. Enter Club Brugge.

 ©  BELGA

Wesley is vragende partij om terug te keren naar het oude nest: Club speelt Champions League en zoekt nog aanvallende versterking. Het Brugse bestuur houdt het dossier enkele weken in de gaten en besluit uiteindelijk om de berekende gok te nemen. Torenhoog zijn de verwachtingen niet: Wesley krijgt alle tijd en zal er ook niet meteen staan. Daarvoor is zijn achterstand te groot. Maar de kans is te mooi om te laten liggen.

Zijn kwaliteiten zijn onmiskenbaar: topfit is Wesley een monster die straks een belangrijke rol kan spelen in de Champions League. En Dost is eigenlijk de enige zuivere centrumspits mét ervaring die Club rondlopen heeft. Nu hij een vormdip kent, wordt Charles De Ketelaere daar gezet. Dat loopt uitstekend, maar CDK speelt liever in steun van de diepste man. Stel het je maar eens voor: een fitte Wesley met Lang en De Ketelaere naast of achter hem. Dat kan vonken geven. Variëren tussen een 3-5-2 of 4-3-3 wordt trouwens nog makkelijker.

Medische tests

En zo geschiedde: Wesley arriveerde gisteren in Westkapelle voor zijn medische testen. De deal raakte gisteren nog niet helemaal rond, maar blauw-zwart zou hem één seizoen huren van Aston Villa zonder aankoopoptie. Bij The Villans ligt Wesley nog tot 2024 onder contract: daar hopen ze dat de boomlange spits in Brugge aan een nieuw hoofdstuk begint. Om het avontuur in Premier League dan volgende zomer een tweede kans te geven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen