Bus voor buitengewoon onderwijs komt al twee dagen op rij niet opdagen, De Lijn erkent miscommunicatie: “Maar er is tekort aan middelen, we wachten op duidelijkheid van Vlaamse Overheid”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Uren onderweg met de bus. De problematiek rond het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs is zeer actueel, en in Buggenhout is ze nu wel heel acuut. Voor de tweede dag op rij zijn kinderen niet op school geraakt. “Twee bussen zijn nooit opgedaagd”, zegt Jolien Roef, directeur van Richtpunt Buggenhout.

Arthur De Meyer

Vijf uur heen en vijf uur terug. Zolang zullen enkele leerlingen van Richtpunt Buggenhout, een provinciale school voor buitengewoon onderwijs, onderweg zijn met de bus naar school. Marijke Haemels (39) en haar dochter Emma (12) klaagden de situatie aan in deze krant. “Mijn dochter moet om 5.45 uur klaarstaan om de bus te pakken. Ze is vier uur onderweg.” Sommige klasgenootjes komen er nog bekaaider van af en zitten nog een uur langer op die bus.

LEES MEER. 10 uur per dag op de bus, en nog zijn ze anderhalf uur te laat op school: “Dit is gewoon niet menselijk”

Maar op 2 september is de lange reistijd niet de grootste zorg van ouders. De vraag is of hun kinderen überhaupt op school geraken. “Onze busbegeleiders stonden in alle vroegte klaar voor de lange busrit om alle leerlingen veilig en wel op school te krijgen”, zegt directeur Jolien Roefs. “Het bleek tevergeefs. Twee bussen zijn nooit opgedaagd. Daardoor bleven 38 leerlingen intussen al voor de tweede dag op rij gewoon in de kou staan.”

Volgens de directeur was De Lijn vergeten om nodige bussen te bestellen voor 1 september. “Men (De Lijn, red.) heeft daarop een nieuwe maatschappij aangesteld. Maar die heeft duidelijk aangegeven dat ze nog niet kon instaan voor de extra busritten. Alleen… heeft De Lijn het verzuimd dat door te geven aan ons”, zegt de directeur.

Miscommunicatie

Wat is daar exact misgelopen? “Door het unieke aanbod van de school Richtpunt in Buggenhout is de spreiding van de leerlingen groot, zowel onderling tussen de leerlingen als de afstand naar school. Dit komt de ritduur niet ten goede”, zegt De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype. “Daarnaast heeft Richtpunt sinds vorig schooljaar een bijkomende vestiging. Hierdoor is het aantal leerlingen dat recht heeft op collectief vervoer toegenomen. In het kader van de coronamaatregelen hebben de scholen BO in Buggenhout de mogelijkheid om gedurende de maand september vier extra bussen voor leerlingenvervoer te laten rijden, waarvan een toebedeeld aan Richtpunt. Maar door miscommunicatie zijn de vier bussen pas laat besteld kunnen worden.”

Daardoor kon niet meer tijdig een uitvoerder gevonden worden voor alle bussen. Slechts twee van de vier ‘coronabussen’ reden. “Ondertussen is er voor de resterende twee een uitvoerder gevonden. Die uitvoerder start morgen met de derde bus en maandag met de vierde. Deze ritten zijn dus ook beschikbaar voor de leerlingen van Richtpunt.”

Daarnaast benadrukt Van der Sype dat ook De Lijn het niet kunnen vindt dat leerlingen extreem lang onderweg zijn naar school. “We doen er alles aan om met de beschikbare middelen het leerlingenvervoer zo goed mogelijk te plannen en uit te laten voeren”, klinkt het. “Er wordt zo creatief mogelijk omgesprongen met de middelen om aan de noden van de scholen tegemoet te komen. Deze middelenproblematiek is ook al besproken met de Vlaamse overheid en we blijven dat doen, in de hoop dat er snel meer duidelijkheid komt.”

LEES OOK. Schooldirectie met de handen in het haar wegens “onverantwoorde” busregeling: “Sommige kinderen zijn vier uur onderweg, ze zijn uitgeput nog voor de lessen starten”

© TV Oost