Strafklacht bij federale politie en intern tuchtonderzoek tegen 3x3 Belgian Lions (die toch deelnemen aan EK)

Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis: het viertal van de Olympische Spelen mag ook naar het EK. 

Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis: het viertal van de Olympische Spelen mag ook naar het EK. ©  BELGA

De 3x3 Belgian Lions nemen deel aan het komende EK in Parijs (10-12 september), ondanks het feit dat een dossier rond mogelijke fraude bij de organisatie van 3x3-toernooien is ingediend bij de Cel Sportfraude van de federale politie. “De strafklacht wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen”, zo klinkt het dinsdag in een persbericht van Basketball Belgium.

jvh

“Basketball Belgium, Association Wallonie-Bruxelles de Basketball en Basketbal Vlaanderen hebben inmiddels de beschikbare informatie over de vermeende fraude in het 3x3 basketbal verzameld en zich gebogen over de verdere aanpak van het dossier”, luidt het. “De federaties wensen dat dit dossier grondig wordt onderzocht en contacteerden in dat opzicht de Cel Sportfraude van de federale politie. De strafklacht wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen.”

LEES OOK. Gouden medaille voor bedrog: olympisch sprookje van Lions gebaseerd op verzonnen wedstrijden (+)

Zolang de onderzoeken lopen, volstaat volgens Basketball Belgium de beschikbare informatie niet om bepaalde spelers te schorsen. Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts, Thierry Marien en Nick Celis, die op de voorbije Olympische Spelen op de vierde plaats eindigden, kunnen dus deelnemen aan het EK. “Om de lopende onderzoeken optimaal te laten verlopen, zullen de drie federaties geen verdere verklaringen afleggen en vragen zij met aandrang om de betreffende spelers niet te belasten, zodat zij zich maximaal kunnen richten op hun sportieve prestaties.”

Fictieve toernooien

Eind augustus pakte De Standaard uit met het nieuws dat de 3x3 Lions in aanloop naar de Olympische Spelen fictieve toernooien organiseerden om zo punten te sprokkelen voor de ranking. Dat liet hen toe deel te nemen aan de olympische kwalificatietoernooien.

LEES OOK. Velen wisten van het bedrog, maar niemand wilde het olympische sprookje van de 3x3 Lions doorprikken (+)

Video

Keuze van de redactie