Staking bij garages van D’Ieteren duurt voort, bonden en directie zitten woensdag samen

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Dirk Van de Velde

De staking die sinds vorige week donderdag aan de gang is bij de garages van de groep D’Ieteren, die de merken van de Volkswagengroep invoert in België, duurt ook dinsdag nog voort. Woensdag is een ontmoeting gepland tussen directie en vakbonden. Dat is vernomen van vakbondsman Jean-Paul Sellekaerts van de socialistische vakbond ABVV-MWB.

jvhBron: BELGA

Het werk werd neergelegd na een aankondiging van de directie dat ze de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers er wil terugschroeven. Bij de garages werken zowat 400 mensen. Volgens de vakbond maakte de directie in juni haar strategische visie voor de garages van de groep bekend, en werd vorige week duidelijk dat die “drastische besparingen voorziet op verworvenheden van de werknemers waarover in het verleden onderhandeld is”. Volgens Sellekaerts werd het werk door de mensen vervolgens spontaan en voor onbepaalde duur neergelegd.

“Dit plan is voor ons onbespreekbaar”, aldus de vakbondsman. “Alle verworvenheden die in vijftig jaar opgebouwd zijn, worden van tafel geveegd. De werknemers moeten flink inleveren qua verloning en zouden meer moeten gaan werken. Bovendien zijn er volgens ons andere besparingsmogelijkheden binnen de huidige managementstructuur bij D’Ieteren.” De vakbond noemde de timing van de aankondiging “slecht gekozen”, nu de groep D’Ieteren erg goede resultaten en investeringen bekendgemaakt heeft.

Meer over D'Ieteren