Taliban stellen nieuwe Afghaanse regering voor: medestichter wordt nummer twee, minister van Binnenlandse Zaken staat op terreurlijst van FBI

© Reuters

De taliban hebben dinsdag de leden van de nieuwe tijdelijke Afghaanse regering voorgesteld, drie weken nadat ze aan de macht kwamen in het land. Mohammad Hassan Akhund wordt premier, medestichter Abdul Ghani Baradar wordt zijn nummer twee. Ook opvallend: Sarajuddin Haqqani, die op de terreurlijst van de Amerikaanse FBI staat, wordt minister van Binnenlandse Zaken.

jvhBron: BBC, Reuters

Akhund komt uit de zuidelijke provincie Kandahar, stond mee aan de wieg van de taliban en bekleedde al belangrijke posten tijdens het regime van de islamisten in de jaren negentig. Hij staat bekend als een gematigd figuur, met nauwe banden met de huidige talibanbevelhebber Haibatullah Akhundzada.

Abdul Ghani Baradar, een van de medeoprichters van de taliban, zal de nummer twee worden binnen de nieuwe regering, zo verklaarde talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid voorts tijdens de persconferentie. Baradar leidde de onderhandelingen met de Verenigde Staten in de Qatarese hoofdstad Doha.

In totaal maakte Mujahid 33 benoemingen bekend. Zo wordt Mohammed Yaqoob - de zoon van de voormalige talibanleider Mohammed Omar - minister van Defensie, krijgt Sirajuddin Haqqani - de leider van het naar zijn vader genoemde Haqqani-netwerk binnen de taliban - de portefeuille Binnenlandse Zaken en mag onderhandelaar Amir Khan Muttaqi rekenen op de post Buitenlandse Zaken. “De regering is niet compleet”, benadrukte de woordvoerder wel. Geleidelijk aan zullen bijkomende namen bekendgemaakt worden.

Alle tot nu toe bekendgemaakte benoemingen hebben een duidelijke talibanstempel en religieuze achtergrond. De woordvoerder verzekerde wel dat de taliban - die een “inclusief” beleid hebben beloofd - zouden proberen om “mensen uit andere delen van het land” mee te nemen in de regering.

Gevraagd naar het uiteendrijven van een demonstratie in Kaboel dinsdag, zei Mujahid dat de taliban “nog niet getraind” zijn in het beheer van betogingen en riep hij demonstranten op om de autoriteiten een dag op voorhand op de hoogte te brengen van bijeenkomsten.

Meer over Afghanistan

Video

Keuze van de redactie