Gangster die met kalasjnikov Oostakkerse juwelier overviel, blijft ontkennen: “Ik was bij vrouw en kinderen”

 ©  DVH

Oostakker/Sint-Niklaas -

De gangster die 8 jaar cel kreeg voor de overval op juwelier Moens in Oostakker - waarbij zijn kompaan werd doodgeschoten - ontkende dinsdag voor het hof van beroep zijn betrokkenheid.

Olivier Scheir

Twee gangsters, gewapend met een pistool en een kalasjnikov stapten in juli 2018 de Oostakkerse juwelier Moens binnen. De juwelier, zijn zus en hun toen 88-jarige vader werden zwaar geslagen en geschopt. De daders vluchtten weg met honderdduizenden euro’s aan juwelen. Een van hen werd door de juwelier in de rug geschoten en overleed.

De andere werd veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging in beroep. Volgens zijn advocaten Thomas Gillis en Emily De Ceuninck is er geen bewijs: “Een getuige spreekt van een kleine man van 1m65. Mijn cliënt is 1m82!” Het DNA gevonden in de handschoen en motorhelm zijn volgens Gillis het gevolg van een testrit op een motor eerder die week.

Volgens Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de familie Moens, werd de overvaller heel accuraat beschreven door de juwelier en zorgde de gangster zelf voor zijn alibi. “Na de overval ging hij snel naar de supermarkt om daar wat foto’s te nemen van zijn zoontje.” Hij verwittigde ook zelf de politie dat zijn DNA zou gevonden worden in de helm. “De vlucht vooruit!”, volgens Van Steenbrugge.

Op 12 oktober doet het hof van beroep uitspraak in deze zaak. De overvaller werd vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel voor een bijna identieke overval op een juwelier in Sint-Niklaas in 2015. Ook toen ontkende hij de feiten. Voor de overval op in Oostakker heeft hij naar eigen zeggen een alibi. “Ik was thuis bij mijn vrouw en kinderen. Ik had penitentiair verlof en was net op goede weg!”