Heilige Familie viert honderdste verjaardag van zuster Theodosia met Deens feestje

Zuster Theodosia Mariën werkte jaren als vroedvrouw in Denemarken. Haar honderdste verjaardag werd passend gevierd. © rr

Heist-op-den-Berg -

Woonzorgcentrum (wzc) Heilige Familie in Heist-op-den-Berg vierde onlangs de honderdste verjaardag van zuster Theodosia Mariën. Als missiezuster woonde en werkte ze meer dan vijftig jaar in Denemarken, dus werden de Deense vlaggen en de nationale kleuren massaal bovengehaald tijdens haar verjaardagsfeest.

Kristof Van Rompaey

Maria Virginia Mariën werd op 28 augustus 1921 geboren in Beerzel (Putte). In 1945 schreef ze zich in bij de Zusters van het Heilig Hart van Maria in Berlaar. Ze ging op internaat in Hasselt en studeerde voor vroedvrouw. In 1950 vertrok ze naar het stadje Vejle in Denemarken. In 1973 werd ze er officieel erkend als Deense vroedvrouw. In 2006 keerde ze samen met een aantal andere zusters na 56 jaar missie terug naar België.

Zuster Theodosia mocht zelf het dagmenu kiezen op haar verjaardag. ’s Ochtends werd dat rozijnenbrood met kaas, ’s middags rode kool met worst en een ijsje als dessert. “Er was een eucharistieviering en haar medezusters speelden haar levensverhaal na in een toneeltje”, zegt begeleider wonen en leven Nadine Janssens van wzc Heilige Familie. “Haar nichtje maakte ook een tijdlijn met foto’s.”

Aan Deense vlaggen en de nationale kleuren wit en rood geen gebrek tijdens het verjaardagsfeest van zuster Theodosia. © rr

Tijdens de feestelijkheden werd het Deense verjaardagslied gespeeld. “Alle aanwezigen zwaaiden met vlaggetjes toen de zuster haar entree maakte in de zaal”, vertelt Janssens. “Als herinnering maakten we ook een krant met allerlei weetjes en informatie over haar leven. Zo leren bewoners van andere woongroepen haar meteen beter kennen. Zuster Theodosia was dit jaar al onze derde honderdjarige. In maart vierden we haar medezuster Ria Vertommen. Op 16 augustus werd bewoonster Martha Van Oosterwijck honderd jaar.” (kvro)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs