Veertien doden bij brand in Covid-ziekenhuis in Noord-Macedonië

 

 ©  EPA-EFE

Bij een brand in een nieuwe Covid-afdeling van een ziekenhuis in Noord-Macedonië zijn woensdagavond minstens veertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het parket laten weten.

jvhBron: BELGA

De afdeling van het ziekenhuis in Tetovo, in het noordwesten van het Balkanland, was gebouwd om patiënten besmet met het coronavirus te behandelen. Minister van Volksgezondheid Venko Filipce sprak op Twitter van een “verschrikkelijk ongeval” waarbij “vele levens verloren gingen”. Volgens het parket wordt nog gezocht naar andere eventuele dodelijke slachtoffers. Ook premier Zoran Zaev sprak op Facebook van een “enorme tragedie in het Covid-centrum van Tetovo”. De regeringsleider ging onmiddellijk ter plaatse.

De oorzaak van de brand is nog niet gekend. Maar de Covid-afdeling was een zogenaamd modulair of tijdelijk gebouw, zei de adjunct-commandant van de brandweer van Tetovo bij de lokale televisiezender. “De brand was enorm omdat er plastiek aanwezig was, aangezien het een modulair ziekenhuis is.” De afdeling werd vorig jaar in december opgetrokken.

Wereldwijd zijn de afgelopen maanden meerdere branden uitgebroken op corona-afdelingen in ziekenhuis, vaak veroorzaakt door ontplofte zuurstofflessen. In Irak kwamen in juli zeker 92 mensen om het leven door een brand in een ziekenhuis na het ontploffen van een gasfles. In juni kwamen in Rusland drie mensen om het leven nadat een beademingsapparaat op een intensive care-afdeling oververhit was geraakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Noord-Macedonië

Video

Keuze van de redactie