Plan 500g

Vers fruit en groenten zijn niet goedkoop: zijn er trucjes om de prijzen te drukken?

 

Plan 500g, dat is elke dag 500 gram groenten en fruit eten. Omdat het de kortste weg is naar ­gezond eten, zegt diëtist Michaël Sels. In onze app kun je bijhouden hoever jij daarin staat, krijg je tips en vallen prijzen te winnen. Op deze plek beantwoordt Sels elke dag een vraag. ­Vandaag: vers fruit en groenten zijn niet goedkoop, zijn er trucjes om de prijzen te drukken?

Lien LammensBron: Eigen berichtgeving

“Tien jaar geleden lachte men met het kopen van een zakje geraspte wortelen”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZ Antwerpen. “Dat kost anderhalve euro voor tweehonderd gram, terwijl een zak wortelen van een kilo nog geen euro kost. Wat blijkt? We kopen ze liever geraspt dan het zelf te doen. We willen dus betalen voor dat gemak.”

Als je toch de prijzen wil drukken, kies dan voor onbewerkte producten. “Dat kan al een groot prijsverschil maken, zoals die kilo wortelen zelf raspen.” Of voor diepvriesproducten. “Die zijn vaak ook interessant als het gaat om de prijs. Net zoals in grote hoeveelheden kopen. Een stuk fruit kopen in een tankstation zal duurder zijn dan een kilo appelen in de supermarkt.”

En blijf bij de seizoenen. “Aardbeien in de winter zullen duurder zijn dan in de zomer.”

Verklein ook je portie vlees. “Dat stuk vlees op je bord zal duurder zijn dan fruit en groenten. Als je de porties verkleint, zal je minder uitgeven aan vlees en heb je weer enkele euro’s over.”

Plan 500g, dat is elke dag 500 gram groenten en fruit eten. Hou je resultaat bij met de app van Het Nieuwsblad en maak kans op heerlijke prijzen! Download de app hier en ga naar het startscherm. Scroll wat naar beneden en klik op de banner van Plan 500g.

Meer over Plan 500g

Meer lifestyle

Video

Keuze van de redactie