Meer coronapatiënten in het ziekenhuis? Niet in Gent: “Dankzij hoge vaccinatiegraad”

De Gentse ziekenhuizen tellen niet veel coronapatiënten. 

De Gentse ziekenhuizen tellen niet veel coronapatiënten. ©  Fred Debrock

Gent -

In België belandden er de afgelopen week opnieuw meer coronapatiënten in het ziekenhuis, maar van die stijging valt niet veel te merken in Gent. Het aantal besmettingen is al een tijdje stabiel en in de ziekenhuizen is het momenteel kalm.

Max Dedulle

In het UZ Gent is het rustig op de corona-afdeling. “Momenteel liggen er 13 covidpatiënten in ons ziekenhuis, waarvan 8 op intensieve”, zegt Karlien Wouters. “Een lichte stijging in vergelijking met juli en augustus, toen we meestal onder de tien zaten. Het zijn voornamelijk ongevaccineerde mensen die worden opgenomen.”

Een stabiele situatie, maar volgens het Comité Hospital & Transport Surge Capacity kan het snel wijzigen. Het comité vraagt de Belgische ziekenhuizen alvast preventief om op te schalen naar fase 1A: dat betekent dat 25 procent van de bedden op intensieve zorg wordt voorbehouden aan coronapatiënten. “Daar stellen we ons wel vragen bij”, zegt Wouters. “We willen uiteraard geen bedden leeg laten en iedere patiënt helpen, of ze nu corona hebben of niet.”

200.000 vaccins

Ook in andere Gentse ziekenhuizen is het rustig. “De Gentse populatie is goed gevaccineerd”, zegt Catherine Zenner van AZ Maria Middelares. “Daardoor belanden er niet veel coronapatiënten in het ziekenhuis.”

Toch zijn we nog niet van het virus af in Gent. Dagelijks raken nog steeds minstens dertig mensen besmet. Op 1 september lag dat getal zelfs op 72. Gisteren werd de kaap behaald van 200.000 Gentenaars die minstens een keer zijn gepikt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio