Gentse aanstoker (19) van rellen tegen avondklok voor rechter: “Zag het als een spel”

 
Gent -

Via sociale media werd eind januari oproepen gelanceerd tot rellen in Gent tegen de coronamaatregelen. Dagenlang was de sfeer gespannen, maar tot onlusten kwam het nooit. Een 19-jarige Gentenaar werd geïdentificeerd als aanstoker en stond vrijdag voor de Gentse strafrechter.

Simon Dekaezemaker

Via het account ‘Fuck de overheid 9K’ op Telegram werd eind januari opgeroepen om rellen te organiseren in Gent tegen de coronamaatregelen. Op donderdag 28 januari kondigde honderd man aan te gaan vechten aan de Muide. De politie kwam die avond massaal ter plaatse, maar het bleek loos alarm. (Lees verder onder de foto)

 

LEES OOK. Parket maakt statement: 18-jarige aanstoker van rellen in Gent aangehouden door onderzoeksrechter

“Impulsieve beslissing”

De 19-jarige Gentse aanstoker werd geïdentificeerd en vrijdag stond hij voor de rechter: “Ik zag het als een spel en heb de mogelijke gevolgen onderschat”. De man riskeert een werkstraf tot 300 uur of een vervangende celstraf van 8 maanden. “Ik startte het account en wou enkel protesteren tegen de avondklok, maar rellen wou ik nooit veroorzaken.”

Daarop pikte de rechter fors in. “U bent jong en nam een zogezegd impulsieve beslissing. Toen door anderen werd opgeroepen om agenten te slaan of rellen te veroorzaken, dan kon u de groep toch verwijderen? Sta toch stil bij de gevolgen van uw gedrag.” Op 8 oktober kent de man zijn straf.

LEES OOK. Spanning rond rellen neemt toe: ook harde kern van KAA Gent moeit zich

 

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio