‘Schitterend Geslepen’ voorgesteld: “Slijpersverhalen om van te snoepen”

Jeroen Janssens bundelde verrassende getuigenissen. 

Jeroen Janssens bundelde verrassende getuigenissen. © Marc Peeters

Grobbendonk, Vorselaar, Nijlen -

In het nieuwe boek Schitterend Geslepen wordt het Kempense diamantverleden onder de loep genomen. Auteur Jeroen Janssens baseerde zich op de verhalen van een veertigtal getuigen die spreken uit eigen ervaring.

Marc Peeters

“Het is een verhaal geworden van vakmanschap, welvaart en plezier, al worden de zwarte kantjes zeker niet geschuwd”, vertelt de auteur. “Laat het boek ook een uitnodiging zijn om bijkomend onderzoek uit te voeren naar het diamantverleden van de streek.”

Het verhaal van het steentje in de Kempen begint in 1885 als Jan Eduard Claes in Nijlen een diamantslijperij opent. Onder impuls van het nabije Antwerpse diamantcentrum zagen tijdens de jaren die daarop volgden honderden werkplaatsen het levenslicht, ook in Herenthout, Grobbendonk en Vorselaar. Een groot deel van de actieve bevolking ging in de sector aan de slag als slijper, zager, snijder, versteller, fabrikant of fabriekseigenaar.

Kegelbaan

Aan verhalen geen gebrek. “Als je met 25 leerlingen op school zat, kozen er 24 voor de diamant”, vertelt Achilles Somers in het boek. “De laatste ging iets anders studeren, maar belandde wat later toch in de diamant.”

Constant Dillen weet nog dat er, naast de slijperij waar hij werkte, een café was met kegelbaan. “Soms legde slijpers wat lood op de slijptang en gingen ze daarna kegelen. Af en toe gingen ze dan kijken hoe ver hun steen stond.”

telt 175 blz.

telt 175 blz. © Marc Peeters

André Ceulemans raakte ooit een partij geslepen diamanten kwijt. “Ik had ze in de zak van een jas gestopt die ik niet veel droeg. Een half jaar later vond ik ze terug. Dat was straffe kost. Mijn baas was er zelfs niet kwaad voor.” Af en toe was het ook moeilijk. “We moesten soms doppen en werken op dezelfde dag”, weet Louis Geerts. “Als je daar een probleem mee had, werd je afgedankt. Je kon meteen naar een andere baas, maar daar was het net hetzelfde. Ik ben maar één keer gepakt”.

Frans Willems herinnert zich de inslag van een vliegende bom vlak bij zijn werkplaats. “Het glas van de ruiten ging een diggelen en kwam op de werktafels terecht waardoor we de diamantjes tussen de glasscherven moesten gaan zoeken.”

Het steentje heeft in de Kempen zeker voor welvaart gezorgd, maar het succes bleef niet duren. Evoluties in de sector en vooral de buitenlandse concurrentie deden de Kempense diamantbewerker uiteindelijk de das om. De auteur heeft ook onderzoekswerk verricht. Het rijk geïllustreerde boek telt 175 bladzijden.

Eindwerk

Schitterend Geslepen werd voorgesteld in het Diamantmuseum in Nijlen. “Ik heb destijds mijn eindwerk gemaakt over de diamantsector”, verklapt burgemeester Paul Verbeeck. “In die tijd stelde de Kempense diamantsector ongeveer dertigduizend mensen tewerk. Vandaag zijn dat er nog amper vijfhonderd. Het steentje maakt hoe dan ook deel uit van onze erfenis. Een verhaal dat we willen meegeven aan de volgende generaties. Dat doen we op verscheidene manier, onder andere met dit boek.”

Schitterend Geslepen is een initiatief van de erfgoedcel Kempens Karakter en Briljante Kempen.

Je kan het boek kopen via www.kempenskarakter.be of info@kempenskarakter.be, 014.21.97.00. Prijs: 24,95 euro.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio