De Wever: “Lagere vaccinatiegraad in Brussel mag geen belemmering zijn voor Vlaanderen”

De lagere vaccinatiegraad in Wallonië en Brussel “mag ons niet belemmeren om met de nodige voorzichtigheid het leven ten volle te hernemen”. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag op de familiedag van zijn partij in Plopsaland in De Panne.

ckaBron: BELGA

Net na een ritje met de rollercoaster ‘The Ride to Happiness” - waarin hij zelf opvallend onbewogen bleef- gaf De Wever enkele interviews. De N-VA-voorzitter wil het liefst zo snel mogelijk het einde van de meeste coronamaatregelen, liet hij tegen Belga verstaan. “Wat mij betreft kunnen mondmaskers in winkels weg, zeker ook in open lucht - wat voor zin heeft dat?” Toch wil hij niet gezegd hebben dat alle coronamaatregelen morgen op de schop kunnen: “In de sector van het nachtleven bijvoorbeeld is men vragende partij om te werken met een covid safe ticket. Dat kan voor mij, maar het hoofddoel moet zijn: we gaan opnieuw werken, we gaan opnieuw mekaar ontmoeten.”

“Gelukkig als een kind”

“Wij hebben 90 procent vaccinatiegraad bereikt in Vlaanderen. We kunnen het leven hernemen. We kunnen mekaar weer zien, zonder mondmasker. Ik ben zo gelukkig als een kind. Vlaanderen was op het appel, andere regio’s spijtig genoeg niet of nog niet, maar dat mag ons niet belemmeren om het leven ten volle hernemen.”

De partijvoorzitter bleef opvallend onbewogen op de nieuwe rollercoaster, in tegenstelling tot partijgenote Valerie Van Peel 

De partijvoorzitter bleef opvallend onbewogen op de nieuwe rollercoaster, in tegenstelling tot partijgenote Valerie Van Peel ©  BELGA

Dat zal dan op het volgende overlegcomité moeten worden beslist, maar daar zitten er veel partijen aan tafel weet ook De Wever: “In de federale fase van het rampenplan, heeft de federale overheid daarin finaal de stem. Dat is voor ons heel zuur.”

Nu corona minder hoog op de agenda staat, maakt de Vivaldi-regering zich op om werk te maken van sociaal-economisch werk. De Wever is zeer kritisch: “Ik verwacht daar niks van. Er zit geen samenhang in die regering en dat net op het moment dat de pensioenhervorming en arbeidsmarkthervorming dringend nodig zijn. Dat is een drama. Hoe sneller die regering weg zal zijn, hoe beter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over N-VA

Video

Keuze van de redactie