Niet iedereen blij met maatregelen om buurt rond school veiliger te maken

Testmaatregelen moeten de schoolomgeving van VBS top@punt veiliger maken. 

Testmaatregelen moeten de schoolomgeving van VBS top@punt veiliger maken. © BERT DE DEKEN

Geel -

Om de schoolomgeving van VBS top@punt veiliger te maken, gaan op maandag 20 september enkele testmaatregelen in. Zo wordt in Vogelzang enkelrichting ingevoerd van de Herentalseweg tot aan Steenovens. Vogelzang is een populaire sluipweg voor automobilisten, die de verkeerslichten en het drukke kruispunt aan de fly-over willen omzeilen.

Annelies Frederickx

“In het meerjarenplan is vooropgesteld, dat we elk jaar twee schoolomgevingen veiliger maken. Na SBS De Burgstraat is nu VBS top@punt aan de beurt en nog twee andere scholen staan op de planning”, legt schepen van Mobiliteit Marlon Pareijn (CD&V) uit. “Voor VBS top@punt volgden we dezelfde vier stappen, die uitgestippeld zijn in het project. Eerst hielden we een bevraging bij de kinderen, waarna we de participatie opstartten met leerkrachten, ouders en buurtbewoners. Maandag 20 september start de proefopstelling en in de loop van december volgt een evaluatie.”

Om gevaarlijke situaties te vermijden zal de parking worden afgesloten aan Vogelzang.

Om gevaarlijke situaties te vermijden zal de parking worden afgesloten aan Vogelzang. © Annelies Frederickx

“De meest ingrijpende maatregel is het invoeren van enkelrichting in Vogelzang van de Herentalseweg tot aan Steenovens. Hierdoor maken we niet alleen de schoolomgeving veiliger, maar komen we ook tegemoet aan de verzuchtingen van buurtbewoners. Vogelzang is namelijk een populaire sluipweg”, zegt de schepen.

“Tellingen leerden ons, dat er op werkdagen tussen duizendvijfhonderd en tweeduizend gemotoriseerde voertuigen richting de Herentalseweg rijden. In de andere richting is dat minder dan een derde van dat aantal. Bovendien wordt de parking naast de school afgesloten aan Vogelzang en zal het in- en uitrijden gebeuren via de Antwerpseweg en de Kerkstraat. De drukte zal daardoor nog wat toenemen, maar het Agentschap Wegen en Verkeer heeft plannen klaarliggen om langere aanrijstroken te maken en het kruispunt voor de fly-over conflictvrij te maken.”

Directeur Eric Van Roy geeft de plannen kans op slagen.

Directeur Eric Van Roy geeft de plannen kans op slagen. © Annelies Frederickx

Directeur Eric Van Roy van VBS top@punt kijkt alvast uit naar de effecten van de testmaatregelen aan zijn school. “Dankzij de enkelrichting gaan we verlost zijn van het sluipverkeer en hopelijk ook van de hardrijders. De parking aan Vogelzang leidde bijna dagelijks tot levensgevaarlijke situaties, dus hopelijk zijn die voortaan ook van de baan. Ik geef de plannen kans op slagen, eventueel met een bijsturing na drie maanden. Ik was als directeur betrokken bij de kerngroep en heb aan den lijve kunnen ervaren, hoe moeilijk besluitvorming is. Iedereen heeft een mening en ook iedereen heeft gelijk. Bewoners en ouders met kinderen hebben allemaal andere verzuchtingen of wensen.”

Hanne Nevelsteen, hier met zoon Mathiz en dochter Lenthe, vreest dat de maatregelen de problemen verleggen.

Hanne Nevelsteen, hier met zoon Mathiz en dochter Lenthe, vreest dat de maatregelen de problemen verleggen. © Annelies Frederickx

Aan de schoolpoort reageerden de ouders maandagnamiddag alvast minder enthousiast. “We zijn door de school op de hoogte gebracht via een infoavond en ik snap wel dat men de schoolomgeving veiliger wil maken, maar volgens mij verlegt men nu het probleem”, verklaart Hanne Nevelsteen. “Voor leerlingen die te voet of met de fiets naar school komen, wordt het zonder twijfel veiliger. Met de wagen moet er daarentegen via de Antwerpseweg gereden worden van en naar de parking. Dat is sowieso gevaarlijker en ik hoop maar dat er daar geen zware ongevallen gaan gebeuren. Bovendien wordt Vogelzang enkelrichting en zullen de buurtbewoners dus telkens een flinke omweg moeten maken richting de Herentalseweg. Ik denk dat we nog dikwijls gaan vloeken op de nieuwe situatie en hopelijk is men na de evaluatie bereid om bij te sturen als wij dat vragen.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio