751 incidenten in Blaarmeersen tijdens zomermaanden: “Werken aan grondige evaluatie”

 

 ©  Christophe de Muynck

Gent -

In juli en augustus werden er 751 incidenten gemeld met bezoekers in de Blaarmeersen. Zestig personen moesten het terrein verlaten, en de politie werd veertien keer opgeroepen om bij te springen.

Fien Lakiere

Na een vechtpartij op 9 juni werden deze zomer strengere regels van kracht voor de zwemzone van recreatiedomein de Blaarmeersen. Die dag werden 62 mensen het domein uitgezet, en in dezelfde maand werden nadien nog 606 incidenten gemeld. Dat blijkt uit een antwoord van schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) op een vraag van gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA) in de commissie vrije tijd.

In juli en augustus werden daarna nog 751 incidenten gemeld. Aan 60 mensen werd gevraagd het domein te verlaten, en voor tien onder hen was daarbij politiebegeleiding nodig. De politie werd in totaal 14 keer opgeroepen. Die cijfers liggen opmerkelijk lager dan vorig jaar. Toen waren er in juli en augustus nog 2.124 incidenten en moest de politie 49 keer tussenkomen.

Nooit volzet

Een van de nieuwe maatregelen was dat bezoekers van buiten Oost-Vlaanderen op voorhand moesten reserveren en vijf euro moesten betalen. Slechts een vijfde van de maximaal 4.500 bezoekers mochten niet-Oost-Vlamingen zijn.

“De maximale capaciteit werd net als het maximaal aantal reservaties voor niet-Oost-Vlamingen op geen enkel moment bereikt”, zegt Bracke. “Ook niet op mooie zomerdagen.” Op de drukste dag ontving het domein 4.214 mensen. In totaal kwamen in juli en augustus ongeveer 45.000 bezoekers langs. Vorige zomer waren dat er zo’n 75.000.

“De verschillende maatregelen hebben op het terrein een positief effect, ook al was dit niet de mooiste aankleding voor de Blaarmeersen”, zegt Bracke. “De volgende weken werken we samen met Farys een grondige evaluatie uit, om de maatregelen te bepalen voor de volgende seizoenen. We willen hierbij gaan naar een permanente regeling. De bevestiging van de Blaarmeersen als de gezinsplek in Gent, blijft onze ambitie.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio