Zware brand in kippenbedrijf: tienduizenden kippen overleven vlammenzee niet

Video: Bert Foubert

Sint-Niklaas -

Een kippenkwekerij de Weverstraat in Sint-Niklaas is dinsdag voor een groot deel verwoest. Twee loodsen brandden volledig uit. Tienduizenden kippen overleefden de vuurzee niet. De schade is enorm. De brand veroorzaakte een enorme rookpluim die zichtbaar was over heel het Waasland. Aan omwonenden werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.

De brand brak uit rond 14 uur in een grote kippenkwekerij in de landelijke Weverstraat. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al door het dak van een van de drie kippenloodsen. De Hulpverleningszone Waasland zette gezien de omvang van de brand de grote middelen in om de vuurhaard onder controle te krijgen. “Een van de drie loodsen brandde volledig uit”, zegt zonecommandant Thierry Van Goethem. “Het vuur sloeg ook over naar een tweede loods. We deden er alles aan om dat gebouw verder te sparen, en verdere overslag naar de derde loods te voorkomen.” (lees verder onder de foto)

Zware brand in kippenbedrijf: tienduizenden kippen overleven vlammenzee niet
Foto: bfs

Uiteindelijk zouden beide loodsen volledig uitbranden. Het derde gebouw bleef gespaard. In totaal zestig brandweermannen waren samen met de civiele bescherming en de lokale politie urenlang bezig met het bedwingen van de brand. Een aanpalende paardenstoeterij kon uit de brand gehouden worden.

Ramen en deuren sluiten

De kippenkwekerij is al jarenlang actief in de stad en is goed voor 164.000 kippen. Nu al staat vast dat zeker tienduizenden kippen de brand niet overleefd hebben.

Met de brand ging ook een enorme rookpluim gepaard. Die was zichtbaar tot in Lokeren. “In eerste instantie hebben we omwonenden de raad gegeven om ramen en deuren te sluiten”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) van Sint-Niklaas. “Ook de burgemeester van Sint-Gillis-Waas gaf dat advies aan haar inwoners. Aan de vlakbij gelegen afdeling van de Broederschool en opleidingscentrum Syntra vroegen we om iedereen binnen te houden. Daarna kon iedereen opnieuw vertrekken. De Weverstraat en omgeving werden ook een tijdlang afgesloten voor het verkeer.” (lees verder onder de foto)

Zware brand in kippenbedrijf: tienduizenden kippen overleven vlammenzee niet
Foto: bfs

De precieze oorzaak van de brand is voorlopig nog onbekend. Er werden wel meteen stalen genomen om na te gaan of er sprake was van verhoogde gevaarlijke concentraties aan de grond als gevolg van de brand. “Dat was niet het geval”, aldus burgemeester Dehandschutter. “Er werden geen abnormale waarden gemeten.”

Tegen de avond was de brand volledig onder controle. De brandweer bleef nog heel de nacht ter plaatse om te blussen. De civiele bescherming trok daarbij alle smeulende resten uit elkaar.

Brand in kippenstal Sint-Niklaas breidt uit - video: Bert Foubert. Video: Het Nieuwsblad

Zware brand in kippenbedrijf: tienduizenden kippen overleven vlammenzee niet
Aan omwonenden wordt gevraagd om binnen te blijven. Foto: if
Zware brand in kippenbedrijf: tienduizenden kippen overleven vlammenzee niet
De brand breidt intussen nog verder uit. Foto: bfs
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio