Wolf slaat weer toe, op 500 meter van waar hij pony’s doodbeet

Wolf verslindt koe in Meeuwen. © Roger Dreesen

In Meeuwen is er opnieuw een koe doodgebeten, zo goed als zeker door de wolvenroedel. Deze derde wolvenaanval op koeien gebeurde in een weide op amper 500 meter van de plek waar maandag nog twee pony’s dood werden gevonden.

Roger Dreesen

De voorbije nacht was op verschillende plekken in Meeuwen overlast door wild. Zo woelden in de Hensemstraat een 12-tal everzwijnen de voortuin van een woning volledig om en langs de Weg naar Helchteren gingen dezelfde evers twee paarden opjagen. Eén paard brak uit de weide en moest worden gevangen.

Verder op in het verlengde van de Raffisstraat, waar maandagmorgen nog twee pony’s door de wolven werden verscheurd, vond landbouwer Cyriel Geusens rond de middag een dode vaars in zijn weide. “De koeien waren in shock en stonden schichtig in de hoek van de weide. De gezonde koe, één jaar oud en klaar om bestierd te worden, werd door de weide gesleept. Uit voorzorg had ik al de helft van de koeien weggehaald en op een andere weide gestald. Deze dieren horen met dit weer buiten in een weide te staan, koeien ophokken kan niet”, reageert een boze Geusens.

Nieuw menu

De bewering en het onderzoek dat het dieet van de wolvenroedel hoofdzakelijk uit ree, everzwijn en andere wilde prooien bestaat, wordt door deze landbouwer in twijfel getrokken. “Maandag twee pony’s, vandaag een jonge vaars, de derde al in enkele weken. Dat is een ander menu, denk ik dan. Is dat de toekomst van onze veestapel? Heeft een koe en een landbouwer dan geen rechten? Staat alles in functie van die wolven? Die mogen hier hun gang gaan.”

Cyriel Geusens contacteerde het Wolf Fencing Team om te helpen zijn weide af te maken, maar daar kunnen ze de binnenkomende oproepen niet volgen. “Deze wolvenroedel wordt groter en hongeriger, waardoor de oudere dieren zich momenteel toespitsen op vee dat makkelijker te vangen is dan wild. Er zullen dus heel wat schadegevallen volgen”, verwacht Geusens.

Dode koe in dorpscentrum

De landbouwer overweegt om zijn dode koe in het dorpscentrum van Meeuwen op te hangen en te kijk te zetten. “Realiseer een wolvenroute, met foto ’s van de dode dieren, dan kan iedere fietser en wandelaar zien waar deze wolven mee bezig zijn.”

Burgemeester Marco Goossens probeert de gemoederen te bedaren en verwijst voor een oplossing naar de wolvenspecialisten: “Het is aan hen om een oplossing voor te stellen en ook snel uit te werken. Deze wolvenaanvallen op vee kunnen niet langer, het kan op deze manier niet verder. Landbouwers houden hun dieren voor de landbouw, niet om de wolven te voederen.”

Meer over Wolf in België