België veroordeeld door Mensenrechtenhof voor behandeling verdachte in corruptiezaak

België veroordeeld door Mensenrechtenhof voor behandeling verdachte in corruptiezaak

België is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 14.000 euro aan de voormalige Nederlandse Europees ambtenaar Karel Brus Foto: REUTERS

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België dinsdag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 14.000 euro aan de voormalige Nederlandse Europees ambtenaar Karel Brus. Hij werd in 2014 door het hof van beroep in Brussel schuldig bevonden aan passieve corruptie, maar volgens het Hof in Straatsburg werd zijn recht op een eerlijk proces geschonden.

Brus werkte van 1996 tot 2003 op het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie en speelde informatie over de graanprijzen door aan een Frans en een Nederlands bedrijf, vóór ze officieel bekendgemaakt werden. Die bedrijven verwierven zo voorkennis die hen een concurrentieel voordeel gaf. In ruil voor de marktinformatie ontving Brus commissies van alles samen 600.000 euro. Het Brusselse hof van beroep veroordeelde hem voor die praktijken tot een gevangenisstraf van 40 maanden, deels met uitstel.

Brus trok echter naar het Mensenrechtenhof omdat hij tijdens zijn voorlopige hechtenis in 2003 en tijdens de daaropvolgende ondervragingen geen toegang zou hebben gehad tot een advocaat. Hij wierp ook op dat de redelijke termijn voor de behandeling van zijn zaak overschreden was.

Het Hof heeft Brus dinsdag gelijk gegeven. Zijn recht op een eerlijk proces werd inderdaad geschonden en ook had de procedure korter gekund. De Belgische overheid moet hem nu een schadevergoeding van 14.000 euro (inclusief intresten) betalen.

Corrigeer

MEER NIEUWS