Kleine en Grote Nete willen samen landschapspark worden: “Kan uitgroeien tot uithangbord”

Het gebied rond de beide Netes  

Het gebied rond de beide Netes  © RR

Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier -

Vanuit de provincie is een kandidatuur ingediend om de valleien van de Grote en Kleine Nete als landschapspark te laten erkennen. In de Mechelse regio zijn de gemeenten Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Lier betrokken.

Bert Provoost

Het gebied van beide Netes werd in de jaren zestig al naar voor geschoven als mogelijk natuurpark, maar die parken werden nooit gerealiseerd. “Meer dan een halve eeuw later proberen we die ambitie alsnog waar te maken”, zegt gouverneur Cathy Berx, die het dossier indiende met de Heistse gedeputeerde Jan De Haes.

Het projectgebied gaat over ruim 10.000 hectare. 21 Antwerpse steden en gemeenten die langs de loop van de rivieren liggen dienden een kandidatuur in voor de erkenning als landschapspark van de valleien van de Kleine en de Grote Nete. In het arrondissement Mechelen gaat het om Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Lier.

“De valleien van de Kleine en Grote Nete zijn bijzonder waardevol, maar we staan er tegelijkertijd voor grote uitdagingen. Meer dan ooit is duidelijk dat onze riviervalleien een cruciale schakel vormen in de strijd tegen een veranderend klimaat. Ook is de nood aan een beleefbaar landschap nog nooit zo groot geweest als nu. Met zijn uitgesproken beekvalleien en duinenruggen kan dit gebied dan ook verder uitgroeien tot hét uithangbord van de Kempen in binnen- en buitenland”, zegt Jan De Haes, die de Grote Nete in de Heistse gemeenteraad van dinsdagavond nog poëtisch ‘de Loire van de Kempen’ noemde, verwijzend naar de vele kastelen langs de rivier.

Het Hof van Rameyen langs de Grote Nete in Gestel (Berlaar).

Het Hof van Rameyen langs de Grote Nete in Gestel (Berlaar). © Gemeente Berlaar

De erkenning zou op termijn onder andere extra toeristisch-recreatieve mogelijkheden, werkgelegenheid en extra bescherming van de biodiversiteit kunnen opleveren. Vanuit landbouwmiddens waren er wel wat bezorgdheden, maar de juridische gevolgen van een landschapspark zouden veel minder ingrijpend zijn dan die bij de erkenning van de nationale parken. Het initiatief kreeg dus ook de steun van Boerenbond. Uiteindelijk zullen er een drietal landschapsparken in Vlaanderen erkend worden.

44 en 84 kilometer lang

In het dossier wordt aangevoerd dat de beide Netes biodiversiteitshotspots zijn waar weinig andere Vlaamse gebieden aan kunnen tippen. Andere troeven zijn de relatief gave valleien met prachtige natuur verweven met landbouw, cultuurhistorische parels en een toeristisch-recreatieve infrastructuur. “We willen deze unieke gebieden delen en op een duurzame manier ontsluiten. Als we het prestigieuze label van landschapspark krijgen, gaan we er van uit dat het gebied nog meer krijgt wat het verdient en nodig heeft”, klinkt het bij de indieners.

De Kleine en Grote Nete zijn respectievelijk 44 en 85 kilometer lang. Op beide rivieren is de getijdenwerking merkbaar: op de Grote Nete tot Itegem (Heist-op-den-Berg) en op de Kleine Nete tot de watermolen Van Hool in Grobbendonk.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio