Nijlen ondertekent engagementsverklaring dementievriendelijke gemeente

Ferdi Heylen ondertekent de engagementsverklring. 

Ferdi Heylen ondertekent de engagementsverklring. © givl

Nijlen -

Het lokale bestuur ondertekende een engagementsverklaring om van Nijlen een dementievriendelijke gemeente te maken. Gastsprekers zoals Herman Wauters van het regionaal expertisecentrum dementie kwamen toelichting geven.

Gino Van Looy

Klantenadviseur doelgroepen van het lokaal bestuur Nathalie Gijsbrechts legt uit waarom deze engagementsverklaring zo belangrijk is. “Elke gemeente heeft te maken met dementie, dat blijkt uit de cijfers. In Nijlen waren er 435 mensen met dementie in 2018. Tegen 2035 zou dit stijgen met liefst 62%. Maar niet alleen voor de demente personen zelf heeft de ziekte een invloed op hun leven. Ook partners, zorgverstrekkers en anderen met een nauwe band hebben met de ziekte te maken, in totaal heeft dementie een invloed op het leven van een mens op vijf. Het is dus duidelijk dat dementie wel een invloed heeft op de samenleving.”

“Met deze engagementsverklaring wil het bestuur duidelijk maken dat er aandacht zal zijn voor het syndroom in het lokaal beleid en de meerjarenplanning. De bedoeling is om dementie uit de taboesfeer te halen en beter te integreren in de samenleving. Deze maand gaan we ook nog enkele activiteiten hierrond organiseren zoals een audiowandeling en de heropstart van de familiegroep.”

Prioriteit nummer 1

Expert Herman Wauters benadrukte vooral dat dementie niet mag onderschat worden in het beleid. “Ik ben blij dat Nijlen zijn verantwoordelijkheid neemt. Zelf woon ik in Lier, maar mijn tuin ligt in Kessel, dus ik ben ook rechtstreeks betrokken. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer één, meer nog dan kanker. In landelijke gemeentes als Nijlen gaat het aantal dementerenden meer toenemen dan in steden omdat hier meer ouderen wonen. Daarom verdient dementie ook alle aandacht. We moeten vooral zorg dragen voor deze mensen met ene brede zichtbaarheid, ze mogen niet weggestopt worden in een hoekje.”

Na de uiteenzetting werd de engagementsverklaring ondertekend door Ferdi Heylen, voorzitter van de gemeenteraad. (givl)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio