Negen zwemmers verdronken in zee Zuid-Frankrijk door sterke stroming na onweer

 

 ©  Twitter brandweer Hérault

Bron: La Depeche, Belga

In het zuiden van Frankrijk woedt de laatste dagen een zwaar onweer. Het slechte weer heeft nu ook aan de kusten van de departementen Hérault en Bouches-du-Rhône slachtoffers gemaakt. De brandweer moest er woensdag meer dan tien keer uitrukken voor zwemmers die in de Middellandse Zee in de problemen kwamen. Negen personen zijn omgekomen, één is vermist, twee raakten zwaargewond.

Het zuidoosten van Frankrijk onderging woensdag zware onweders. De departementen Hérault, Ardèche en Drôme en Isère kregen code oranje toegewezen voor zware overstromingen door regenval. Die onweders hebben ook geleid tot een erg woelige Middellandse Zee. De hele dag moesten badgasten in nood uit het water gehaald worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat was het geval in de Hérault, waar vijf personen, tussen de 64 en 73 jaar oud, overleden in Marseillan, Sérignan, Vias, La Grande-Motte en Agde. Reddingswerkers slaagden er met behulp van verschillende helikopters in om zeven andere mensen te redden in de stormachtige zee en hen te reanimeren.

Ook in Bouches-du-Rhône kwamen twee personen om, een 58-jarige en een 71-jarige man in Ciotat en Cassis.

In Aude zijn een zestiger en een tachtiger overleden in Leucate.

Daarnaast is in Vias één zwemmer nog vermist en raakten twee anderen zwaargewond, meldt de krant La Depeche du Midi.

Het is nog niet bekend of de slachtoffers vakantiegangers waren of mensen uit de regio.

Onderwaterstromen

De brandweer riep iedereen op om weg te blijven uit de zee en uiteindelijk werd een aantal stranden ontruimd. “De zee is door een aantal lagedrukgebieden en het onweer erg onstuimig”, laat de brandweer weten. “Maar wat we niet zien, zijn de sterke onderwaterstromen die mensen naar de bodem van de zee trekken. Mensen voelen het warme water, denken dat het leuk zal zijn, maar ze worden verrast en raken uitgeput. Dat is de oorzaak van de verdrinking.”

Na het einde van het zomerseizoen worden de stranden niet langer voortdurend bewaakt door strandwachten. Op sommige plaatsen was zwemmen verboden vanwege de weersomstandigheden.

Ook donderdag worden sterke stromingen verwacht in de zee en blijft het afgeraden om te zwemmen.

Meer over Frankrijk