Geschiedenis van Ravels in meer dan vijfhonderd bladzijdes

Bas Van Haeren van heemkundekring Nicolaus Poppelius overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Luyten. 

Bas Van Haeren van heemkundekring Nicolaus Poppelius overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Luyten. © RR

Ravels -

Heemkundekring Nicolaus Poppelius heeft een historisch naslagwerk gewijd aan Ravels en Ravels-Eel. Het volgende deel over Weelde wordt in twee gesplitst.

Wouter Adriaensen

Het boek Ravels, een Kempisch dorp in woord en beeld werd voorgesteld in het Ravelse gemeentehuis. Bas Van Haeren, bestuurslid en redactiesecretaris van Heemkunde- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius vzw, mocht het eerste exemplaar symbolisch overhandigen aan burgemeester Walter Luyten (CD&V). “Twee jaar geleden hebben we het boek over Poppel al uitgebracht”, vertelt Bas. “We willen elk van de drie deeldorpen zo’n cadeau geven.”

Voor deze nieuwe uitgave kon Nicolaus Poppelius zich baseren op het boek Ravels in lief en leed uit 1980. “Toen was Ravels een gemeente, nu een deeldorp. Ons boek bevat veel meer beeldmateriaal. Enerzijds doordat de techniek betere kwaliteit toelaat, anderzijds doordat mensen vandaag veel meer kijken dan lezen.”

Al meer dan vierhonderd verkocht

Een twintigtal auteurs engageerde zich om de hoofdstukken te schrijven. “Ze gaan onder meer over de vaart, de kleinijverheid en de Gewestbossen”, zegt Bas. “Het is een lijvig werk van 512 pagina’s geworden. De drukkosten waren navenant dus hebben we gewerkt met voorintekening. Van de 550 gedrukte exemplaren zijn er al een kleine 400 verkocht.”

Na enkele jaren werk achter de schermen had het boek eigenlijk een jaar geleden al klaar kunnen zijn. Ondertussen staat het laatste deel over Weelde ook al in de steigers. “Dat gaan we in twee splitsen. Het eerste deel verschijnt hopelijk in 2023, het tweede in 2024 of 2025.” Ondertussen draaien de leden van de heemkundekring niet met hun vingers. “Vier keer per jaar verschijnt ons tijdschrift en we werken verder aan de digitalisering en ontsluiting van ons fotobestand.”

Het centrum van Ravels in 1927.

Het centrum van Ravels in 1927. © RR

Herberg Jan Van Dun - De Witte in Ravels-Eel.

Herberg Jan Van Dun - De Witte in Ravels-Eel. © RR

Ook heel wat groepsfoto’s haalden het boek.

Ook heel wat groepsfoto’s haalden het boek. © RR

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio