Heist bouwt aan Vrede met dans, theater en muziek: “Bevrijding als leidraad”

Tal van Artiesten, dansers, muzikanten en theatermakers leveren  een bijdrage aan Heist bouwt aan Vrede. 

Tal van Artiesten, dansers, muzikanten en theatermakers leveren een bijdrage aan Heist bouwt aan Vrede. © Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg -

Heist bouwt aan Vrede organiseert op zaterdag 25 september de twaalfde Avond voor Vrede. Een dag later vindt een vredesconcert plaats met fanfare De Berthoutzonen en The Jacquelines. Op 10 november staat een lezing over de bevrijding van Heist-op-den-Berg gepland. Tg Wuivend Riet sluit op 11 november af met Theater voor Vrede.

Kristof Van Rompaey

De eerste Avond voor Vrede kreeg vorm nadat coördinator Bernadette De Cat in 2007 met enkele leerlingen en leerkrachten van de Heistse Heilig-Hartscholen op vredesmissie naar Auschwitz vertrok. Aan dat bezoek werd de eerste kleinschalige vredesavond gekoppeld. De volgende editie werd de eerste in Cultuurcentrum Zwaneberg.

Het einde van Wereldoorlog II vierde vorig jaar zijn 75ste verjaardag, maar de Avond voor Vrede kon toen niet doorgaan. De bevrijding blijft dit jaar wel het thema. “Ook Heist-op-den-Berg kan er fascinerende verhalen over vertellen”, zegt De Cat. “We leven in een bevrijde wereld, maar zijn we ook vrij? Die vraag stellen we ons nu ruim 75 jaar later. Het wordt een scherpe analyse, een pijnlijke confrontatie, maar ook een boodschap van vreugde, hoop, respect en geloof in de mens.”

Absurditeit van oorlog

Aan de Avond voor Vrede werken tal van Heistse artiesten mee, waaronder Björn De Weerdt, Eva Van Noten, Christine Carré, Tylaine Van den Broeck en Patrick De Meester. Danscentrum Movere en Happy Feet voorzien de voorstelling van dans. Daags nadien vindt in cc Zwaneberg een vredesconcert plaats. Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen uit Hallaar begeleidt er The Jacquelines in big band formatie. “De vreugde en ontlading na vijf jaar oorlog kunnen zij als geen ander vertolken. Denk aan The Andrew Sisters”, schetst De Cat.

Op 10 november laat Heist bouwt aan Vrede Fons Steurs aan het woord over de bevrijding van Heist-op-den-Berg. De locatie is nog te bepalen. Tot slot brengt Tg Wuivend Riet op 11 november het theaterstuk Waar zijn ze gebleven, een eigenzinnige bewerking van Vielleicht Esther van Katja Petrowskaja. De opvoering vindt toepasselijk plaats in de Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vredekerk in Zonderschot. Zowel de bewerking als de regie van het theaterstuk zijn in handen van André Lefèvre. “André wil vooral de vernederingen, het onrecht en de absurditeit van een oorlog accentueren en wil een verbinding met de actualiteit maken in het hoofd van de toeschouwer. Aafke Bruining vertolkt de monoloog.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio