Klina opent psychiatrisch daghopsitaal

Hoofdgeneesheer Joost Baert en afdelingshoofd psychiatrie Marjolijn Bergoets. 

Hoofdgeneesheer Joost Baert en afdelingshoofd psychiatrie Marjolijn Bergoets. © Jan Brys

Brasschaat -

In het Algemeen Ziekenhuis opende een psychiatrisch dagcentrum waar patiënten een traject van zes weken doorlopen. Bedoeling is om een opname op de psychiatrische afdeling te voorkomen of te verkorten.

Al van bij de oprichting van Klina in 1987 was er een psychiatrische afdeling waar patiënten worden gehospitaliseerd. Vandaag is de bezetting daar minimaal 90 procent. We werken soms met wachtlijsten. Daar werd nu een psychiatrisch daghospitaal aan toegevoegd. Beiden zijn bijzonder complementair.

Diensthoofd Marjolijn Bergoets: “Vaak is de stap voor de patiënten van het ziekenhuis naar huis nog te groot. Dit daghospitaal kan dan een tussenstap zijn. Ze volgen een traject van zes weken. Maar door dit daghospitaal wordt de druk van de afdeling enigszins weggenomen. De nood aan instellingen voor geestelijke gezondheid wordt steeds groter. Huisartsen kunnen hun patiënten nu naar hier sturen”.

“Na de zes weken in het daghospitaal waarbij de patiënten iedere avond naar huis gaan. Er volgt dan indien nodig nog een nazorg met psychologen en mensen van de sociale dienst. Vlaams minister Wouter Beke heeft het budget voor psychologische begeleiding verhoogd en dat verheugt ons. Onze werking is bovendien officieel erkend door de Vlaamse overheid. We hebben hier een sterk multidisciplinair team en we werken in groepen van acht patiënten. Het gaat voornamelijk om mensen met depressies, angststoornissen, paniekaanvallen en afhankelijkheidsproblematieken, verslavingen zeg maar. De therapie bestaat uit verbale therapie, kooktherapie, dans- en relaxatietherapie en ergotherapie. De patiënten verblijven hier van 8.30 tot 16u. We maken duidelijke afspraken vooraleer we aan de slag gaan”, voegt psychiater Marjolijn Bergoets er nog aan toe. (jbr)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio