Flanders 2021 rekent op 4.000 vrijwilligers: “We willen er het mooiste WK in de geschiedenis van maken”

 

 ©  DVH

De week van het WK wielrennen in Vlaanderen staat voor de deur. Zondag al staat het eerste grote evenement op de agenda, met het WK tijdrijden voor de elite mannen. Christophe Impens, CEO van Golazo en Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, blikten bij onze collega’s van La DH vooruit op dit wielerfeest in Vlaanderen.

Jens Cansse

Het is nu écht bijna zover. Vanaf zondag is Vlaanderen het decor van wat het grootste wielerfeest ooit moet worden. Dan rijden de elite mannen het WK tijdrijden, dat van start gaat in Knokke-Heist en aankomt in Brugge. “We zijn heel opgewonden”, zegt Impens. “De laatste maanden hebben we 24/7 gewerkt om een prachtig WK op poten te zetten. Dat begint nu eindelijk vorm te krijgen.” Van den Spiegel gaat verder: “Mensen zien natuurlijk alleen maar het eindproduct, maar wij zijn al bezig met dit dossier sinds 2017, nog voor het WK in september 2018 aan ons werd toegewezen. Er is al veel werk aan vooraf gegaan, maar er ligt ook nog heel wat werk op de plank. Ik kan je verzekeren dat, als alles goed is verlopen, we er de 26ste september een biertje op zullen drinken.”

Christophe Impens, CEO Golazo 

Christophe Impens, CEO Golazo ©  Raymond Lemmens

De coronacijfers gaan al de goeie kant uit, maar het blijft een moeilijk gegeven om in deze situatie een koers van dit formaat te organiseren. “We hebben nooit een plan B bedacht, ook de UCI niet. We zijn er van in het begin vanuit gegaan dat er geen beperkingen zouden worden opgelegd. Enkele dagen geleden kregen we dan ook het goede nieuws dat de toeschouwers geen mondmaskers hoeven te dragen. We hopen natuurlijk dat de toeschouwers hun gezond verstand zullen gebruiken. In de VIP-zones, daarbij spreken we over zo’n 14.000 mensen, moet je wel je Covid Safe Ticket kunnen tonen voor je toegang krijgt”, aldus Impens.

Van den Spiegel organiseert met Flanders Classics meerdere koersen, waaronder ook de Ronde van Vlaanderen. Volgens hem zijn er veel gelijkenissen, maar ook enkele verschillen. “Het grootste verschil zit hem natuurlijk dat dit een evenement van acht dagen is. Bij de Ronde hebben we een team dat volledig op elkaar is ingespeeld. Hier is dat nog iets meer zoeken, ook al omdat het hele evenement, na de kampioenschappen tijdrijden, zich verplaatst naar Antwerpen en Leuven voor de wegritten.” Van Impe vult aan: “Daar komt nog eens bij dat dit een team is dat grotendeels uit vrijwilligers bestaat. We hebben 62 vaste werknemers, 400 personen hebben tijdelijk contract en voor de rest werken we met 4.000 vrijwilligers. In dat opzicht is dit met geen enkel ander evenement dat we ooit organiseerden te vergelijken.”

Tomas Van den Spiegel, CEO Flanders Classics. 

Tomas Van den Spiegel, CEO Flanders Classics. ©  Kris Van Exel

Voor Van den Spiegel en Impens is het niet zozeer belangrijk wie wint, maar wel dat het een spannende koers zal worden. “Het liefst van al krijgen we meerdere Belgische laureaten”, zegt Impens. “Maar het belangrijkste is toch dat we spannende koersen krijgen. We hopen dat ons parcours er een is voor echt flandriens en er een verdiende winnaar uit de bus komt.” Van den Spiegel verwacht veel volk. “Iedereen wacht al maanden op dit WK. Alleen al in Leuven verwachten we tussen de 200.000 en de 400.000 toeschouwers. Als het mooi weer wordt kan dat misschien nog wel oplopen. We hopen dat de mensen na het WK Leuven verlaten en denken ‘Wij hebben het mooiste WK in de geschiedenis meegemaakt.’” Van Impe sluit af: “Het is jammer dat we veel van de buitenlandse supporters nog zullen missen, maar als alle Belgen en Nederlanders komen, zal het al een groot feest worden. Daar hopen we op.”

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie