Meer dan helft groene parkstoelen gestolen of beschadigd: “Jammer dat minderheid van Gentenaars het verpest”

In het Coyendanspark blijven er nog 33 van de 46 stoelen over. 

In het Coyendanspark blijven er nog 33 van de 46 stoelen over. ©  fvv

Gent -

Van de 238 olijfgroene stoelen die de stad uitzette in de Gentse parken, zijn er nog maar 75 niet gestolen of beschadigd. Zeker in parken die niet omgeven zijn door gebouwen, zoals het Citadelpark, krijgen de stoelen het zwaar te verduren.

Max Dedulle

De olijfgroene parkstoelen in de Gentse parken zijn door iedereen te gebruiken. In 2020 startte al een proefproject met 128 stoelen, in mei van dit jaar voerde Stad Gent het aantal op naar 238. Zo stonden er 46 van die stoelen in het Coyendanspark, 50 in het Koning Albert I-park en 30 in het Citadelpark.

Inderdaad: stonden. Want enkele maanden later zijn dat er nog maar 137. Daarvan zijn er nog eens heel wat beschadigd, waardoor er slechts 75 stoelen in goede staat overblijven. Dat blijkt uit een antwoord van schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker (Vooruit) op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA).

Alternatieven

Het aantal verdwenen of gevandaliseerde stoelen ligt veel hoger dan vorig jaar. Het is onduidelijk hoe dat komt. Een mogelijke oorzaak is volgens schepen De Bruycker de intense druk op de groenzones tijdens de coronaperiode. Het probleem is iets minder ernstig in parken als het Zonder-naampark en het Lousbergpark, waar er bewoners op het park uitkijken. Dit zorgt volgens de schepen voor sociale controle, die bijvoorbeeld in het Citadelpark ontbreekt.

Stad Gent haalt de stoelen eind oktober binnen, om ze indien mogelijk te reinigen of herstellen. Komende lente zal je ze opnieuw zien opduiken, samen met de roze picknickbanken. Het is nog niet zeker of de verdwenen of kapotte stoelen worden vervangen. De stad zal het project evalueren en denkt na over alternatieven. “Denk maar aan andere types vaste banken en meer roze picknickbanken”, zegt de schepen. “We horen dat veel gebruikers de stoelen waarderen, en het is heel jammer dat een kleine minderheid deze waardevolle toevoeging tenietdoet.”

LEES OOK. Verdwenen parkstoelen zijn terecht, maar ze zien er niet meer als nieuw uit ...

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio