Frankrijk roept ambassadeurs in VS en Australië terug

Emmanuel Macron. 

Emmanuel Macron. ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Frankrijk heeft zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië voor overleg teruggeroepen. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vrijdagavond bekend.

“Op vraag van de president van de Republiek (Emmanuel Macron, red.) heb ik beslist om met onmiddellijke ingang onze beide ambassadeurs in de VS en Australië naar Parijs terug te roepen voor overleg. Die uitzonderlijke beslissing is gerechtvaardigd door de uitzonderlijke ernst van de aankondigingen die Australië en de VS op 15 september hebben gedaan”, aldus Le Drian in een communiqué.

Het is de eerste keer dat Parijs een dergelijke demarche onderneemt ten aanzien van Washington en Canberra. Met name de VS zijn al sinds hun onafhankelijkheidsoorlog een bondgenoot van de Fransen. Frankrijk gelastte vrijdagavond ook een gala-avond af ter herdenking van de Slag bij Chesapeake Bay, een zeeslag in die oorlog waarbij de Franse vloot op 5 september 1781 won van de Britse vloot.

De VS en Australië maakten samen met het Verenigd Koninkrijk een strategisch partnerschap bekend dat uitmondde in het schrappen door Australië van een omvangrijke aankoop van duikboten in Frankrijk. Le Drian heeft het over “een mes in de rug” van Canberra en een “brutale” beslissing van Amerikaans president Joe Biden.

In een reactie zeggen de Verenigde Staten de beslissing van Frankrijk om hun ambassadeur voor overleg terug te roepen, te betreuren. “Wij hebben nauw contact gehad met onze Franse partners”, aldus een anonieme functionaris van het Witte Huis. “Wij betreuren dat zij deze stap hebben gezet, maar zullen ons de komende dagen blijven inzetten om onze geschillen op te lossen.”

Later zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter dat de VS het standpunt van Frankrijk begrijpen. “We hopen onze gesprekken over deze kwestie op hoog niveau voort te kunnen zetten, waaronder bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week”, luidt het.

Video

Keuze van de redactie