Nog geen definitieve zekerheid, maar: “95% kans dat Mathieu van der Poel WK rijdt”

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

Staat Mathieu van der Poel (26) zondag aan de start van het WK? De kans is na dit weekend gestegen tot – dixit zijn ploeg Alpecin-Fenix – 95 procent. ‘MVDP’ testte de benen, en vooral zijn opspelende rug, zaterdag in de Primus Classic en gisteren in de Gooikse Pijl en die test draaide positief uit.

jpdv, wvo, nvhBron: belga

Eerst het slechte nieuws: pijnvrij is Van der Poel zeker niet. Afgelopen week kon de Nederlander pas vanaf woensdag trainen en werd hij ook twee keer behandeld bij de kinesist: “Dan voel ik dat de spanning eraf gaat. Ik heb ook veel liggen trainen bij de kine om de rugspieren zo sterk mogelijk te krijgen. Het gaat traag, maar ik ben wel blij met de vooruitgang.

Rugpijn of niet, zaterdag maakte Van der Poel wel mee de koers in de Primus Classic. Het parcours van die wedstrijd overlapt deels met dat van het WK volgende week. Zo kon Van der Poel onder meer de kasseien van de Moskesstraat al eens testen. “Ik heb hier vaker gekoerst, dus ik ken de hellingen al. Maar met de afstand van het WK gaat het pijn doen.” Van der Poel reed lek met nog 23 kilometer te gaan. “Ik moest van voorwiel wisselen en voor mij was het daar gedaan.” Hij sprintte wel nog naar een achtste plaats.

Gisteren in de Gooikse Pijl, gewonnen in de spurt door Fabio Jakobsen, was hij minder prominent in beeld, maar achteraf liet Alpecin-Fenix weten dat de kans dat hij het WK rijdt, gestegen is naar 95 procent. Lees: zonder zware terugval start hij zondag als kopman van de Nederlandse ploeg en heeft Van Aert er een te duchten concurrent bij. Die liet al weten dat hij hoopt dat zijn eeuwige rivaal er gewoon bij is. Een uitspraak die Van der Poel kon waarderen: “We weten wat we aan elkaar hebben. We zijn beide het type dat altijd doorrijdt en koers probeert te maken. Wout zou zeker een mooie wereldkampioen zijn.”

Race tegen de klok

Los van de rug is het ook conditioneel voor Van der Poel een race tegen de klok. Vorige week de Antwerp Port Epic, dit weekend de dubbel Primus Classic-Gooikse Pijl, morgen wellicht ook nog de GP Denain.

Van der Poel probeert koersritme in te halen waar hij kan: “Mijn voorbereiding zal niet ideaal zijn, maar ik zal er wel alles aan gedaan hebben om klaar te zijn.”

“Als Mathieu ja zegt, verwacht ik dat hij heel goed is”, zegt de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout. “Misschien niet super, maar op die ene dag is hij iemand die dan toch een topprestatie kan leveren.”(jpdv, wvo, nvh)

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie