Zwaar geval van agressie in Molenbeek: man takelt agente toe en verwondt nog twee collega’s

Bron: Eigen berichtgeving, Sudinfo, Belga

Tijdens een verkeerscontrole in Sint-Jans-Molenbeek is een man gewelddadig tekeer gegaan tegen de lokale politie. Drie agenten raakten zwaargewond, nog twee anderen lichtgewond. Alle vijf de agenten zijn arbeidsongeschikt verklaard. De bestuurder is gearresteerd en het parket van Brussel onderzoekt de zaak.

Het incident vond maandag plaats omstreeks 10 uur op de hoek van de Gentsesteenweg en de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Een man die tot stilstand werd gedwongen na een verkeersovertreding wilde niet meewerken met de agenten en vertoonde al snel agressief gedrag.

“Een motoragent is er overgegaan tot een verkeerscontrole van een voertuig dat fout geparkeerd stond”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. “Tijdens de controle bleek dat de boorddocumenten van het voertuig niet in orde waren. De bestuurder van het voertuig weigerde om mee te werken.”

De politieagent vroeg bijstand aan andere ploegen, maar bij aankomst van die andere patrouilles stelde de bestuurder zich zeer agressief op. De situatie liep uit de hand: de man zou verschillende agenten van de lokale politie Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) hebben aangevallen en uiteindelijk ook een politieagente verwond hebben aan het hoofd met een krik.

“Hij gaf verscheidene schoppen aan de betrokken politieagenten en nam de vlucht”, aldus het parket van Brussel. “De anti-overvalbrigade die in versterking kwam heeft de bestuurder uiteindelijk kunnen intercepteren een beetje verder op de Gentsesteenweg, richting Zwarte Vijvers.” Wat de man tot deze vorm van agressie dreef, is niet duidelijk.

Vijf agenten arbeidsongeschikt

Drie politieagenten werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht maar konden na verzorging het ziekenhuis verlaten. Twee andere politieagenten geraakten lichtgewond. Alle vijf de politiemensen zijn tijdelijk arbeidsongeschikt.

Op beelden die circuleren op sociale media is te zien dat twee agenten op de grond liggen, een politieagente lijkt er het ergst aan toe. Zij zou een hersenschudding hebben opgelopen, al is het niet duidelijk of dat te wijten is aan een klap op het hoofd of de val op de grond. Twee andere agenten hebben verwondingen aan de knie en hand. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging maar geen van hen zou in levensgevaar verkeren.

“Te lichte straffen”

“Dit was een verschrikkelijke en brutale gewelddaad, tijdens een routinecontrole”, reageert burgemeester Catherine Moureaux van Sint-Jans-Molenbeek. “Ik ben zeer verontwaardigd. Ik hoop dat de gerechtelijke overheden dit zeer ernstig nemen want dit soort agressie tegen politiemensen mag niet ongestraft blijven. Die mensen deden hun job op een zeer professionele wijze en er was geen enkele aanleiding voor deze zinloze uitbarsting van geweld. Dit ging om een doodsimpele verkeersovertreding. Ik hoop dat de betrokken agenten geen gevolgen op langere termijn ondervinden.”

Ook bij de politievakbond VSOA eist men een krachtig signaal. “Het geweld tegen de politie wordt steeds driester”, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. “Er gaat geen dag voorbije of collega’s in Brussel worden aangevallen of gemolesteerd. Maar ook in andere steden in Vlaanderen duikt het fenomeen op. Bovendien zijn er ook Brusselse jongeren die in groep naar het binnenland afzakken om daarna in uitgaansbuurten amok te maken.”

“Nultolerantie nodig”

Volgens Houssin raken de mensen op het terrein ontmoedigd. “Eerst en vooral door het geweld, maar ook door de te lichte straffen die worden opgelegd en bepaalde politici die de andere kant op kijken. Vraag is of men binnenkort nog wel jonge agenten zal vinden die in de hoofdstad zullen willen werken. Een zeer krachtig signaal is dan ook hoog tijd, ook van Justitie. Dergelijke feiten dienen zwaar bestraft te worden.”

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde op de feiten in De Wereld Vandaag. “Laat mij vooreerst zeggen dat ik de verontwaardiging van de vakbonden en iedereen die dit filmpje heeft bekeken helemaal begrijp. Het geweld tegen de politieagenten is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt minister Verlinden. “Om die redenen hebben we aangekondigd dat we een nultolerantie nastreven voor dit soort incidenten. We willen hier absoluut paal en perk aan stellen.”

 

(cds, evdg, rdb)

Video

Keuze van de redactie