Renners moeten ‘gecoördineerd’ plassen tijdens WK-wegrit: “Enige andere optie is een bidon”

 

 ©  BELGAIMAGE

De organisatie van het WK wielrennen raadt de renners die zondag deelnemen aan de wegrit, aan om hun plasmomenten te grijpen zodra het kan. Er wordt van start tot finish danig veel volk langs de kant van de weg verwacht, dat het aantal plekjes waar ze op hun gemak en zonder een rij toeschouwers kunnen stoppen voor een plaspauze “zeer beperkt” zal zijn.

“De renners zullen moeten kiezen voor beredeneerde en gecoördineerde plasmomenten”, aldus parcoursbouwer Wim Van Herreweghe.

Het was renner Yves Lampaert die zondag na de tijdrit op tv het probleem aankaartte, toen hij zag hoeveel supporters er toen al stonden. “Volgende week zal er nog meer volk zijn. Ik hoop dat ze zones voorzien waar we eens op ons gemak langs de kant van de weg kunnen stoppen. Want 270 kilometer koersen zonder eens te kunnen plassen, dat is niet simpel.”

 

 ©  BELGA

“Speciale plaszones zonder publiek komen er niet”, zegt Van Herreweghe. “Tussen Antwerpen en de eerste keer dat de renners in Leuven komen, zijn er wel enkele landelijke zones waar het rustiger is. Maar veel zullen dat er inderdaad niet zijn. Het zal zaak zijn voor de renners om van die beperkte momenten gebruik te maken.”

De Gendt: “Bidon leeg kappen en daar in plassen”

Thomas De Gendt heeft alvast een oplossing: “Het enige waar ik het mee kan vergelijken is de Tour: ook daar staat er altijd heel veel volk en is het altijd wachten op een vrij momentje waar er toch ergens tweehonderd meter niemand staat”, vertelde hij op Studio Brussel. “Dan zie je ook dat er meteen vijftig, zestig renners stoppen. Als dat niet lukt, dan is de enige andere optie een bidon leeg kappen en daar dan in plassen.”

(csn)

Meer sportnieuws

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie