VOORBESCHOUWING WK TIJDRIJDEN 2021 JUNIOREN MANNEN. Nieuwe Belgische tweestrijd tussen Uijtdebroeks en Segaert?

 

 ©  BELGA

De derde dag op het WK wielrennen staat volledig in het teken van de junioren. In de voormiddag rijden de vrouwen hun tijdrit, in de namiddag de mannen. Met Alec Segaert (18) en Cian Uijtdebroeks (18) aan de start heeft België twee gigantische medaillekansen.

Jonas Withouck

Start: 14u55 in Knokke-Heist

Aankomst: 17u05 in Brugge

Afstand: 22,3 kilometer

Het parcours

De junioren mannen krijgen een iets langer parcours (22,3 kilometer) voorgeschoteld dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten (19,3 kilometer). Toch is het parcours bijna half zo kort als dat van de profs en liggen er amper bochten. Na de start gaat het parcours nog anderhalve kilometer langs de kustlijn, waarna de enige scherpe bocht ligt. Vanuit het centrum van Knokke-Heist gaat het parcours zo goed als in rechte lijn via Damme naar het stadscentrum van Brugge.

 

 ©  Flanders 2021

Mogen de Belgen dromen van het podium?

Meer zelfs: de Belgen zijn de topfavorieten. Allebei. Begin september was het Alec Segaert die Europees kampioen tijdrijden werd en Cian Uijtdebroeks die zilver pakte. Het parcours van het wereldkampioenschap lijkt nog meer op het lijf geschreven van de sterke Segaert. De West-Vlaming gaat dus opnieuw voor goud.

Het vlakke profiel van de tijdrit speelt niet in het voordeel van Cian Uijtdebroeks, maar met zijn talent weet je natuurlijk nooit. Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden begin juli kon Uijtdebroeks wel winnen van Segaert, ook op een vlak parcours. Het wordt tussen Knokke-Heist en Brugge ongetwijfeld opnieuw een spannende tweestrijd.

Voor Jonathan Vervenne (18) wordt het moeilijk om zijn landgenoten te kloppen. De Limburger eindigde derde op het BK in Koksijde.

Afgelopen zomer op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Koksijde was Cian Uijtdebroeks nog de snelste. 

Afgelopen zomer op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Koksijde was Cian Uijtdebroeks nog de snelste. ©  Marc Van Hecke

LEES OOK.Europees juniorenkampioen Alec Segaert wil voor eigen volk uitpakken in tijdrit: “Parcours ligt me nog beter dan dat op het EK”

LEES OOK.Cian Uijtdebroeks liep na het EK spierscheur op door inbreker: “Getwijfeld of ik wel zou kunnen deelnemen aan het WK”

Dit zijn de andere favorieten

Als het voor Segaert en Uijtdebroeks even vlot loopt als op het EK, hoeven ze op zich niet heel veel schrik te hebben voor de concurrentie. Ze houden best wel rekening met de Fransmannen: Eddy Le Huitouze (18) werd derde op het EK tijdrijden, terwijl ook de Europese kampioen op de weg Romain Grégoire (18) aan de start van het WK tijdrijden staat. Van buiten Europa zou het gevaar voornamelijk van de Amerikaan Cole Kessler (18) moeten komen.

Romain Grégoire (18) won de wegwedstrijd van het EK in Trento.  

Romain Grégoire (18) won de wegwedstrijd van het EK in Trento.  ©  ISOPIX

Dit zijn de sleutelmomenten

Het eerste en enige tussenpunt ligt iets over halfweg: na 12,8 kilometer, tussen Oostkerke en Damme. Op de lange rechte stukken zou de wind een rol kunnen spelen, maar de windkracht van dinsdag lijkt eerder verwaarloosbaar.

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie