VOORBESCHOUWING WK TIJDRIJDEN 2021 JUNIOREN VROUWEN. Kan de piepjonge Febe Jooris bevestigen na haar sterk EK?

 

 ©  Foto Marc Van Hecke

De derde dag van het WK wielrennen in Vlaanderen staat volledig in het teken van de junioren. Op dinsdagvoormiddag mogen de tijdrijdsters van de toekomst zich tonen. Voor België komen Febe Jooris (16) en Marith Vanhove (18) aan de start.

Jonas Withouck

Start: 10u30 in Knokke-Heist

Aankomst: 12u20 in Brugge

Afstand: 19,3 kilometer

Het parcours

De tijdrit voor de junioren vrouwen is de kortste van allemaal. De start ligt net zoals alle andere tijdritten op dit WK aan het casino van Knokke-Heist, maar van daaruit gaat het bijna in een volledige rechte lijn naar het centrum van Brugge. Meer dan drie noemenswaardige scherpe bochten liggen er niet op het parcours. Rechttoe rechtaan!

Mogen de Belgen dromen van het podium?

Voor het podium zullen de Belgische rensters normaal gezien niet meedoen. Febe Jooris (16) en Marith Vanhove (18) hebben wel allebei ervaring op de piste en kunnen dus een aardig stukje hardrijden.

De Oost-Vlaamse Febe Jooris is met haar zestien lentes nog piepjong, maar ze is wel al Belgisch kampioene bij de junioren. Op het EK in Trento werd ze als één van de jongste deelneemsters knap elfde. Kan ze nu misschien voor de top tien gaan?

Ook Marith Vanhove zal tevreden zijn met een plaats bij de eerste tien. De 18-jarige West-Vlaamse kon zich niet optimaal voorbereiden op de weg omdat ze de voorbije tijd meedeed aan de kampioenschappen op de piste.

LEES OOK.Marith Vanhove koestert geen podiumdromen: “Ik kon me niet specifiek voorbereiden”

Op het BK haalde Febe Jooris het van Marith Vanhove (links) en Sterre Vervloet (rechts). 

Op het BK haalde Febe Jooris het van Marith Vanhove (links) en Sterre Vervloet (rechts). 

Dit zijn de favorieten

Op het EK in Trento was het de Russische Alena Ivanchenko (17) die naar goud snelde op de tijdrit bij de junioren. De Russische is dan ook de grote favoriete voor winst op het WK. Ze was meer dan een halve minuut sneller dan haar eerste achtervolgers: de Duitse Antonia Niedermaier (18) en de Nederlandse Elise Uijen (18).

Verder is het uitkijken naar twee rensters die niet aanwezig waren op het EK in Trento: de Britse kampioene Zoe Backstedt (16) en de Amerikaanse kampioene Olivia Cummins (18).

Alena Ivanchenko op het podium na haar Europese titel in Trento. 

Alena Ivanchenko op het podium na haar Europese titel in Trento. ©  EPA-EFE

Dit zijn de sleutelmomenten

Op de kortste tijdrit van allemaal ligt maar één tussenpunt: na 10,7 kilometer. Op de lange rechte stukken tussen Knokke-Heist en Brugge zou de wind een grote rol van betekenis kunnen spelen, maar die lijkt op dinsdag verwaarloosbaar.

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie