Nieuwe beelden opgedoken van geweld tegen politie in Molenbeek: man slaat agente met één klap K.O.

De 40-jarige agressor die maandag in Molenbeek drie politiemensen te lijf is gegaan, is na zijn arrestatie vrijgelaten met een enkelband. Op nieuwe videobeelden is te zien hoe de man, die naar eigen zeggen uit liefdesverdriet handelde, met slechts één slag een politieagente tegen de grond slaat. Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Karim K. was naar eigen zeggen ontdaan omdat zijn verloofde, met wie hij op trouwen stond, plots was vertrokken. K., een Nederlander die al jarenlang bij zijn moeder in Molenbeek verblijft, reed maandag nogal wild door de Molenbeekse binnenstad, en werd tegengehouden door een agent op de motor. Die stelde vast dat K. niet in orde was met zijn boorddocumenten. Hij was zelfs niet in het bezit van een rijbewijs. Toen de agent versterking riep en de auto in beslag liet nemen, sloegen Karims stoppen door. Hij pakte een krik uit zijn wagen en sloeg ermee op de carrosserie. Daarna keerde hij zich naar de agenten die hij in mekaar sloeg. Eén agente liep daarbij een hersenschudding op. De anderen werden geraakt aan knie en hand en zijn ook een tijdlang werkonbekwaam.

(Lees verder onder de video)

Bewakingscamera’s

Karim K. staat bij het gerecht gekend om meerdere feiten van geweld. Maar zijn buren uit een achtergestelde wijk in Molenbeek omschrijven hem als een “zachtmoedige persoon”.

De man is in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid ten aanzien van politieambtenaren, ongewapende weerspannigheid, bedreigingen door gebaren of zinnebeelden met een aanslag op personen waarop een criminele straf is gesteld, klinkt het. Woensdag werd beslist dat hij met een enkelband naar huis mag. Hij is aangehouden, maar moet dus niet naar de gevangenis.

“Het onderzoek naar de feiten loopt nu verder”, zegt het Brusselse parket. “Daarbij zullen onder meer de beelden van bewakingscamera’s uit de buurt geanalyseerd worden.”

Karim K. moet intussen binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Die moet zich uitspreken over de bevestiging van die voorlopige hechtenis.

Politievakbonden niet te spreken over enkelband

“Deze elektronische enkelband is gewoon schaamtelijk”, reageert Mario Thys van de politievakbond NSPV. “Dit zorgt voor enorme verontwaardiging bij de collega’s. Het grootste probleem in heel deze zaak zit tussen de muren van het Justitiepaleis. Zij voeden wanorde en chaos in de Brusselse jungle”.

Ook Kris Verstraeten van het VSOA Brussel-West reageert boos. “De politici beloven altijd opnieuw nultolerantie maar deze zaak bewijst dat dit keer op keer holle woorden zijn. Er verandert niks. Deze zaak waarbij drie collega’s gewond raakten zorgt voor heel wat frustratie bij de agenten op het terrein.”

(cds)

Video

Keuze van de redactie